Ukom zavrača očitke

Odnose med lastnikom in STA ureja ustanovitveni akt, iz katerega povsem nedvoumno izhaja, da je delodajalec direktorja STA družba sama, poudarjajo v uradu vlade za komuniciranje.

Objavljeno
21. oktober 2009 18.49
Ti. Kr./STA
Ti. Kr./STA
Ljubljana - V uradu vlade za komuniciranje (Ukom) so zavrnili torkove očitke predsednika Združenja novinarjev in publicistov Igorja Kršinarja, da je vlada, sicer lastnica STA, neposredno odgovorna za razmere na agenciji. Odnose med lastnikom in STA ureja ustanovitveni akt, iz katerega povsem nedvoumno izhaja, da je delodajalec direktorja STA družba sama, poudarjajo.

 

Med direktorjevimi pooblastili je, kot pojasnjujejo na vladnem uradu za komuniciranje, tudi imenovanje in razrešitev odgovornega urednika.

 

Ustanovitveni akt sicer natančno določa razmerja in pristojnosti organov upravljanja, imenovanje direktorja STA, v posebnem poglavju pa tudi način delovanja agencije, način in pogoje za imenovanje in razrešitev odgovornega urednika, pravna razmerja med izdajateljem in uredništvom, osnovna medsebojna razmerja znotraj uredništva in stopnjo avtonomije uredništva pri urejanju razmerij znotraj uredništva, so še dodali.

 

Odgovorni urednik STA Borut Meško je na torkovi novinarski konferenci zavrnil očitke, ki jih po njegovih besedah nanj naslavlja direktor STA Bojan Veselinovič. Meni namreč, da direktor nad njim izvaja mobing. Pojasnil je tudi, da je možno, da dobi odpoved v roku enega tedna.

 

Kršinar pa je ob tem povedal, da bo v primeru, če bo Meško izgubil službo, za to kriv predsednik vlade Borut Pahor, saj je bila vlada tista, ki je imenovala Veselinoviča za direktorja. Ta je namreč 13. oktobra začel postopek za razrešitev Meška s funkcije odgovornega urednika STA.