Ulični umetniki, izvolite!

Občina je objavila seznam 13 lokacij, kjer so grafiti dovoljeni.

Objavljeno
14. december 2011 14.25
Posodobljeno
14. december 2011 17.00
Nina Krajčinović, Ljubljana
Nina Krajčinović, Ljubljana

Ljubljana – Grafitiranje je ponekod v prestolnici odslej dovoljeno. Občina je določila 13 lokacij, kjer se bodo ulični umetniki lahko izražali nekaznovano. Mesto želi s tem ohraniti prenovljene fasade in urejeno podobo mestnega jedra. Nina Krajčinović

Občinski uradniki so v razlagi zapisali, da se zavedajo, »da je grafitiranje del umetniškega likovnega izraza in sestavni del urbane kulture, zato so predstavniki oddelkov za urejanje prostora, za gospodarske dejavnosti, za kulturo ter mestno redarstvo v sodelovanju s predstavniki grafitarjev izbrali in določili prostore, na katerih je grafitiranje dovoljeno«.

Seznam lokacij je znan

Posamezniki in skupine bodo torej lahko svobodno, nekaznovano izražali svojo umetniško ustvarjalnost na za to določenih lokacijah. Med njimi najdemo predvsem podhode in podvoze (podhod pod Celovško cesto pri Kinu Šiška, podvoza pod železniško progo na Drenikovi in Kajuhovi cesti, podhod pred šentviškim predorom, podvoz pod železniško progo na Erjavčevi cesti in podhod pod železniško progo v Rožni dolini, pri križišču Ceste v Rožno dolino in Oražnove) ter različne zidove po mestu – na Dolgem mostu so to betonski stebri avtocestnega mostu na končni postaji šestice, v centru betonski zid ob pločniku na Trnovskem pristanu, transformatorska postaja in zid ob parkirišču osnovne šole Trnovo, notranji zidovi ob košarkarskem igrišču v Metelkovi mestu ter notranji zidovi kompleksa tovarne Rog. Navijaškemu grafitiranju so na strelišču na Dolenjski cesti namenjene zunanje betonske stene, ki gledajo na parkirišče.

Zaščita mestnega jedra

Občina bi rada z legalizacijo posameznih prostorov spodbudila dvig kakovosti grafitiranja in obogatila podobo javnih prostorov, pri čemer bodo posebno vlogo imele organizirane skupine grafitarjev, ki bodo s tem dobile možnost za izvajanje večjih, bolj velikopoteznih projektov. Razlog za ta občinski korak pa je, tako občina, tudi to, da je »Ljubljana zadnja leta predvsem v starem mestnem jedru dobila novo, urejeno podobo, obnovljenih je veliko fasad, zato želimo takšno podobo mesta ohraniti. Eden najbolj motečih dejavnikov v urejenih mestnih predelih je prav grafitiranje, ki v tem primeru pomeni obliko vandalizma, s čimer ima občina precejšnje stroške«. Grafitarji bodo končno lahko nekaznovano krasili nekatere ljubljanske zidove.