Ultra LDS

Demokracija deluje, če se na oblasti menjavajo različne stranke in elite. Ko deluje politični trg in lahko govorimo o konkurenci z realno možnostjo poraziti oblast.

Objavljeno
22. december 2006 20.14
Ivan Puc, urednik notranjepolitične redakcije Dela
Demokracija deluje, če se na oblasti menjavajo različne stranke in elite. Ko deluje politični trg in lahko govorimo o konkurenci z realno možnostjo poraziti oblast. Oktobra pred dobrima dvema letoma se je to dokazalo, globina zasuka pa se v vseh razsežnostih kaže šele zdaj. Pa ne toliko z uspehi, ki jih poudarja vlada, temveč s krizo, v kateri se je znašla na papirju najmočnejša opozicijska stranka. Na obzorju ni liderja in politične povezave, ki bi lahko v primernem času ponudila alternativo vladi Janeza Janše. Liberalni akademiki imajo povsem prav: vladajoča politika ne more biti brez opozicije.

Ali je največja opozicijska stranka obsojena na neuspeh? Da, toliko kot je bila na zgodbo o uspehu. Drugo pa je vprašanje, ali bo tudi njena kriza oziroma potrebni čas za nov vzpon trajal ducat let in ali bomo sploh še lahko govorili o “liberalcih”. Če lahko sodimo po poskusu nove idejne in programske umestitve z manifestom Za ljudi pred profitom se zdi, da se stranka tudi formalno odreka liberalizmu. Delegati aprilske konference so se brez refleksije predali levičarsko socialno-ljudskemu zasuku. Tudi o tem bi lahko kaj rekli intelektualci zbrani v Liberalni akademiji, ki so se te dni odločili za zadnjo rešavalno akcijo še preden jih 27. aprila na kongresu odnese rušilni (kadrovski) cunami.

Člani in nekdanji člani LDS so prepričani, da bi se z razpadom stranke odprl prostor “v katerega je treba nekaj postaviti”. Levičarski volivci naj bi kratko malo hlepeli po pravi izbiri, ki jim jo je treba ponuditi. In prav tu je zadrega. Ali je ta prostor res tako širok in vnaprej zagotovljen? Lahko nanj računa kdor koli, ki ga bodo vanj postavili možje iz ozadja? Kakor koli, prav je, da si tudi v nekdaj vladajoči stranki - preden potegnejo kakšno usodno potezo - vzamejo čas za premislek in pogovor. Prvi mož njihovih intelektualcev hoče postaviti alternativo “ultradesničarskemu režimu”. Toda ali ni prav takšen “ultra” pogled na slovensko politično areno in zmagovalce volitev leta 2004 eden od temeljev njihovega poraza in krize?