''Umetni Slovenci v Avstriji''

Deželni glavar avstrijske Koroške Jörg Haider je predlagal, da naj se za ureditev vprašanja dvojezičnih krajevnih tabel izvede ugotavljanje maternega jezika "po zgledu Slovenije".

Objavljeno
08. januar 2007 18.29
Ustavno sodišče je zavrnilo
Celovec - Deželni glavar avstrijske Koroške Jörg Haider je predlagal, da naj se za ureditev vprašanja dvojezičnih krajevnih tabel izvede ugotavljanje maternega jezika "po zgledu Slovenije". Tak "etnični popis", kakršnega naj bi v Sloveniji izvedli leta 2003, naj bi sedaj na enak način izvedli tudi na avstrijskem Koroškem, je Haider dejal danes v Celovcu. Ob tem je zatrdil, da naj bi na popisu prebivalstva leta 2001 v Avstriji ustvarili "umetne Slovence".

To trditev je deželni glavar avstrijske Koroške utemeljil s tem, da naj bi na popisih prebivalstva vse tiste, ki so kot pogovorni jezik navedli tako nemščino kot slovenščino, "avtomatično prišteli k slovenski narodni skupnosti". Vendar naj bi to nasprotovalo evropski zakonodaji, je menil Haider.

(Ne)uresničevanje 7. člena Avstrijske državne pogodbe

Kot trdi koroški deželni glavar, je bil šele sedaj omogočen vpogled v statistične podatke z avstrijskega popisa prebivalstva iz leta 2001. V skladu z njim je v Pliberku okoli 16 odstotkov prebivalstva s slovenskim pogovornim jezikom. Po Haiderjevih navedbah pa naj bi bilo v Pliberku le 1,9 odstotka Slovencev. Haiderjev tiskovni predstavnik in podpredsednik Zavezništva za prihodnost Avstrije (BZÖ) ter njegov poslovodja na avstrijskem Koroškem Stefan Petzner je glede tega dodal, da "ne bo konsenza na osnovi napačno pridobljenih podatkov".

Sicer pa Haider sedaj sploh ne vidi nikakršnih možnosti, da bi uresničili 7. člen Avstrijske državne pogodbe (ADP). Krivo za to naj bi bilo ustavno sodišče, ki je leta 2001 razveljavilo dele zakona o narodnih skupnostih, in sicer 25-odstotno mejo za postavitev dvojezičnih krajevnih tabel. Kot je zatrdil Haider, je ustavno sodišče medtem "revidiralo" svojo odločbo iz leta 2001, vendar pa ustrezni zakon ni bil obnovljen.

Dvojezične krajevne table tja, kjer so Slovenci

Koroški deželni glavar je zato zahteval "posebno določilo" avstrijskega zveznega zakonodajalca, s katerim bi se lahko izvedlo ugotavljanje maternega jezika "po zgledu Republike Slovenije". Na takšni osnovi naj bi bila rešitev razmeroma enostavna. "Kjer Slovenci zares živijo, tam naj bodo tudi dvojezične krajevne table", je dejal Haider. Vendar se bo on z vsemi sredstvi branil proti temu, da bi jih postavili tam, kjer Slovencev sploh ni. "Ne more biti, da se z zvijačo ustvarijo umetni Slovenci," je pojasnil deželni glavar.

Obenem je vsem, ki bi njemu tudi v prihodnje očitali, da v vprašanju dvojezičnih krajevnih tabel ne spoštuje pravne države, zagrozil s tožbami. Če bi namreč res bilo tako, bi ga že zdavnaj obtožili, je menil Haider in dodal, da "nam na Dunaju z drznimi sodbami ustavnega sodišča skušajo podtakniti odgovornost za kaos".

Vodja poslanske skupine avstrijske ljudske stranke (ÖVP) v dunajskem parlamentu Wilhelm Molterer pa je v pogovoru za avstrijski časnik Kleine Zeitung napovedal, da naj bi za dvojezično topografijo "na osnovi že doseženega soglasja s konference o konsenzu" do poletja našli rešitev. To naj bi zagotovili z ustavnopravno ureditvijo, je še napovedal Molterer.