Umetnost pitja kave

Največji domači festival kave in festival kulinarike konec tedna v Celju.

Objavljeno
15. februar 2017 13.09
Festival kave
Brane Piano
Brane Piano
Celje - Države EU so leta 2015 uvozile za 14,3 milijarde evrov kave, od česar je Slovenija uvozila kave za 45,5 milijona evrov. Količinsko je Slovenija tega leta uvozila 12,6 milijona ton kave, od tega znatno več kakor polovico iz Brazilije in Italije. Po podatkih domačega statističnega urada se priljubljenost in poraba kave med Slovenci povečuje. Še leta 2000 je član gospodinjstva povprečno popil za 3,1 kilograma kave na leto, leta 2012 že za 3,5 kilograma. Nasploh Evropa sodi med večje uvoznice predvsem nepražene kave in je obenem velika izvoznica pražene kave in njenih izvlečkov. A to prav nič ne zmanjšuje priljubljenost kave med Evropejci samimi.

Tudi zaradi tega bodo na celjskem sejmišču ta konec tedna, 18. in 19. februarja pripravili Festival kave Slovenija in Festival hrane in pijače Kulinart. Oba festivala bosta doživela svojo drugo izvedbo, na festival kave pa tokrat prihajajo tudi ponudniki kave iz Italije.

Prireditelj festival, družba Celjski sejem, napoveduje največjo ponudbo kave na enem mestu, predstavitev slovenske kulinarične dediščine z degustacijami ter prost vstop.

Na festivalu kave bo več kot 30 ponudnikov in še več različnih blagovnih znamk kave ter vse, kar je potrebno za njeno pripravo. Na voljo bodo različne vrste surove kave, ponudba manjših pražarn in velikih blagovnih znamk kave. Seveda ne bo manjkalo drugih toplih napitkov, od čajev do kakavov, vročih čokolad ter opreme za pripravo ter posodja za postrežbo.

»Na svoj račun bodo prišli tako ljubitelji kave, da se spoznajo z osnovami dobre priprave kave, kot tudi profesionalci, gostinci in bariste,« je povedala vodja festivalov Nina Ermenc Pangerl. Za profesionalce bo gotovo najbolj zanimivo predavanje gostov iz Tržaškega združenja proizvajalcev in trgovcev s kavo (Trieste Coffee Association), ki je tudi partner festivala, vsem, kar jke potrebno vedeti o vzdrževanju in pomembnosti čiščenja strojev za pripravo, mletje in kuhanju ekspresa. Na festivalu bodo govorili tudi o trendih na trgu specialnih kav, akademija Bazzara bo predstavila možnosti izobraževanja o kavi, izvedeti bo mogoče vse o senzorični analizi espressa in o italijanskem kapučinu.

Kulinart prinaša tradicionalne jedi na sodoben način

Na 2. festivalu hrane in pijače Kulinart se bo predstavilo več kot 70 ponudnikov, večinoma iz Slovenije, poskusiti pa bo mogoče tudi kulinarične dobrote mednarodne kuhinje (Italija, iz Hrvaške Slavonija, indijska kuhinja). Obiskovalci bodo lahko izbirali med različnimi mesninami, olji, siri in mlečnimi izdelki, v ponudbi bodo med in medeni izdelki, različne vrste moke in kruha, testenine, piškoti in druge sladke dobrote, čaji, sokovi, likerji, zelišča, različni izdelki iz čilija, marmelade, kompoti in druge domače vložnine. Predstavili se bodo vinarji, ponudniki piva in kmetije vseh slovenskih regij. V ponudbi bo unikatna uporabna keramika za vino in jedi, unikatni leseni izdelki, pladnji, krožniki, sklede in jedilni pribor.

Na festivalu Kulinart bodo letos predstavili novo, tako imenovano blond čokolado madžarskega podjetja chocoMe. Znani temni, mlečni in beli čokoladam je francosko podjetje Valrhona lete 2002 dodalo še četrto vrsto čokolade, ki se slamnato barvo uvršča med mlečno in belo čokolado, je pa bolj karamelnega okusa.

Sicer pa na festivalu hrane in pijače Kulinart ne bo šlo brez običajne kuhinje ter vinoteke in pivoteke z vodenimi degustacijami. Kuhali bodo znani slovenski kuharji in kuharice, nekateri posebej za najmlajše obiskovalce.