Umrl je novinar Vladimir Šlamberger

Pisec, urednik, redaktor, lektor, tehnični urednik, prevajalec, kompilator in mentor je umrl v 79. letu starost.

Objavljeno
02. november 2011 16.25
Posodobljeno
02. november 2011 16.25
Li. K./STA
Li. K./STA
LJUBLJANA – V 79. letu starosti je umrl dolgoletni novinar Dela Vladimir Šlamberger. V novinarstvu je delal skoraj vse, kar je povezano z nastajanjem tiskanih medijev. Bil je pisec, urednik, redaktor, lektor, tehnični urednik, prevajalec, kompilator in mentor. Vmes je sodeloval tudi s STA in pri več revijalnih in knjižnih izdajah. Pri svojem delu se je srečeval z različnimi temami. V prvem obdobju njegovega poklicnega udejstvovanja je prevladoval šport, v drugem pa notranja politika.

Rekorder med športnimi novinarji

Med slovenskimi športnimi novinarji je bil po poročanju Dela svojevrsten rekorder, saj je med leti 1964 in 2001 poročal kar s 16 svetovnih in z 12 evropskih namiznoteniških prvenstev, z olimpijskih iger v Münchnu in Sarajevu ter mnogih drugih velikih športnih tekmovanj, zlasti košarkarskih in gimnastičnih.

Pisal o razmerah v bivši Jugoslaviji

Na notranjepolitičnem področju je bralcem najbolj ostal v spominu po analitičnih člankih o razmerah v bivši SFRJ, še posebej na Kosovu, po letu 1993 pa je objavljal ponedeljkova Tedenska ogledala, v katerih je odslikaval domače politične razmere.