Umrl je prvi predsednik SDS France Tomšič

V 73. letu starosti je danes umrl France Tomšič, ena pomembnih oseb v času osamosvajanja Slovenije. Bil je prvi predsednik Socialdemokratske zveze Slovenije in ustanovitelj novega sindikata Neodvisnost.

Objavljeno
25. marec 2010 18.39
Ti. K./STA
Ti. K./STA
Ljubljana - V 73. letu starosti je danes umrl France Tomšič, ena pomembnih oseb v času osamosvajanja Slovenije. Bil je prvi predsednik Socialdemokratske zveze Slovenije, predhodnice sedanje SDS, in ustanovitelj novega sindikata Neodvisnost.

Socialdemokratska zveza Slovenije je bila ustanovljena 16. februarja 1989 v Cankarjevem domu. France Tomšič je bil prvi predsednik te stranke, novembra 1989 pa ga je zamenjal Jože Pučnik. Istega leta se je na prvem kongresu preimenovala iz zveze v stranko: Socialdemokratska stranka Slovenije, in kasneje v SDS.

Tomšič je 9. decembra 1987 zaradi nizkih plač organiziral tudi spontano stavko delavcev v Litostroju. Litostrojski delavci so na ta dan demonstrirali pred republiško skupščino in nato vdrli v Cankarjev dom, kjer so izvolili redni stavkovni odbor in "izglasovali nezaupnico režimskemu sindikatu". Takrat je Tomšič tudi predlagal ustanovitev Socialdemokratske zveze.

Predsednik Neodvisnosti ljubljanske regije Edvard Kržišnik, ki se je Tomšiču pridružil že od samega začetka, je dejal, da "brez Tomšiča Neodvisnosti ne bi bilo". "Neodvisnost je bila ustanovljena 30. marca 1990, kot prva demokratična sindikalna centrala, in tako začrtala pot sindikalnemu pluralizmu in demokraciji," je še pojasnil Kržišnik.

Tomšič je kot prvi predsednik konfederacije KNSS - Neodvisnost centralo uspešno vodil vse do leta 1997.