Umrl je Slavko Ziherl

Zaradi težav s srcem je umrl eden najbolj znanih slovenskih psihiatrov.

Objavljeno
21. januar 2012 21.45
R. N., Nedelo
R. N., Nedelo

Ljubljana - V ljubljanskem univerzitetnem kliničnem centru je danes umrl eden najbolj znanih slovenskih psihiatrov, predstojnik katedre za psihiatrijo ljubljanske medicinske fakultete 66-letni dr. Slavko Ziherl.

Zaradi težav s srcem so ga prvič operirali novembra lani; po novih težavah so ga v kliničnem centru spet operirali danes.

Bil je aktiven tudi v politiki, kot svetnik Liberalne demokracije Slovenije v ljubljanskem mestnem svetu in član izvršnega odbora te stranke. Po državnozborskih volitvah leta 2008 je postal državni sekretar na ministrstvu za zdravje, torej desna roka takratnega ministra Boruta Miklavčiča. Nekaj dni preden bi začel opravljati to funkcijo, je odstopil.

Slavko Ziherl je bil znan strokovnjak na področju preprečevanja samomorov ter zdravljenja alkoholizma in drugih oblik zasvojenosti.

LDS: Slovenija je ostala brez velikega Slovenca

Na spletni strani Liberalne demokracije Slovenije so zapisali, da je Slovenija izgubila velikega človekoljuba in demokrata, medicina pa strokovnjaka, ki je soustvarjal njeno preteklost, sedanjost in kljub smrti tudi prihodnost.

Kot so še zapisali, se ga bodo v stranki LDS spominjali kot »brezkompromisnega zagovornika resnice, brez olepšavanja in bližnjic, s trdno voljo in prepričanjem. Ko se je za nekaj odločil, se je za svojo odločitev odločno zavzel, vedno v prvih vrstah in barikadah obrambe svobode in dostojanstva posameznika«.