Umrl je Tomaž Ertl

Zadnji šef nekdanje tajne politične policije v nekdanji državi, bi čez nekaj dni dopolnil 80 let.

Objavljeno
13. november 2012 06.02
Posodobljeno
13. november 2012 06.54
*zvo*repeA.RGB
K. V., Delo.si
K. V., Delo.si

Maribor - Kot poroča časnik Večer je na večer prvega kroga predsedniških volitev je umrl zadnji šef nekdanje tajne politične policije v nekdanji državi Tomaž Ertl.

Ertl bi čez nekaj dni bi dopolnil 80 let. Ko ga je aktualni predsednik Danilo Tūrk leta 2009 odlikoval za akcijo Sever, je s tem sprožil izjemno burne odzive, SDS , SLS in Nova Slovenija so zoper predsednika tudi zaradi tega odlikovanja vložile predlog ustavne obtožbe, ki pa ni bil uspešen.

V javnosti in političnih krogij je bil Tomaž Ertl znan predvsem po tem, da je kot nekdanji notranji minister odredil zaprtje Janeza Janše.

Zato so se poslanci SDS na podelitvev državnega odlikovanja Ertlu s strani predsednika države Danila Türka, odzvali s protestnim pismom. Očitali so mu, da je odlikovanje podelil »nekdanjemu prvemu človeku komunistične represije na Slovenskem«. Vodja poslanske skupine Jože Tanko je predsednika takrat pozval k umiku odlikovanja za Ertla ali pa k odstopu s predsedniške funkcije.

Državno odlikovanje Tomaža Ertla je podprla Zveza Slovenskih častnikov, ki zagovarja stališče, da je policija pod vodstvom Ertla je »zavarovala Slovenijo in slovenske državljane pred ekspanzijo jogurtne revolucije v Slovenijo«.