Umrl Marjan Skumavc

V njemu tako ljubi in barviti Istri je v 65. letu umrl Marjan Skumavc.

Objavljeno
09. september 2011 08.26
Posodobljeno
09. september 2011 08.30
U. Š., kronika
U. Š., kronika

V noči na četrtek je, ko je že kazalo, da je premagal zahrbtno bolezen, s katero se je ponovno bojeval skoraj vse letošnje leto, izgubil zadnji boj.

Dolgoletni in legendarni Delov novinar, večji del delovne dobe zvest »črni« kroniki, se je v spomin bralcev Dela zapisal predvsem s svojim slikovitim opisovanjem dogodkov v Mali nočni kroniki, ki jo je ustvarjal vse do svoje prezgodnje upokojitve.

S temi dogodki je »hranil« še eno svojo veliko, morda največjo ljubezen – slikarstvo. Akademski slikar, diplomiral je pri prof. Gabrijelu Stupici, specialko pa naredil pri prof. Janezu Berniku, je v prenekaterih svojih delih groteskno slikal temne plati življenja in, kot so zapisali, razgaljal ter opozarjal na človeške tabuje in sprenevedanja. V zadnjih letih se je zaljubil v lepote Istre in njenih ljudi, kamor se je umaknil in jo prekolovratil po dolgem in počez, vedno opremljen s slikarskim orodjem.

In z nekim notranjim žarom, ki ga je delal tako posebnega, da so mu ljudje, s katerimi se je pogovarjal, brez oklevanja zaupali reči, ki jih ne bi nikomur drugemu.