Umrl novinar Večera Mirko Lorenci

Dolgoletni Večerov novinar, urednik in komentator je preminil včeraj v 67. letu starosti.

Objavljeno
15. oktober 2012 11.04
Posodobljeno
15. oktober 2012 11.29
M. Č., Delo.si
M. Č., Delo.si

Mirko Lorenci je vso kariero preživel na Večeru. Za novinarstvo je živel do zadnjega. Na spletni strani medijske hiše Večer so zapisali, da je še »poslednji komentar za njemu vedno izjemno ljubi tednik 7dni je oddal le dan pred tem, ko je konec septembra moral v bolnišnico«. Tam je premil včeraj v 67. letu starosti.

Lorenci je veljal za velikana, legendo slovenskega novinarstva, bil je strasten in predan večerovec. Urejal je Toti list, sobotno prilogo, bil je novinar Kaja, spremljal je zunanjo politiko in poročal z vojnih območij.

»Zavest o tem, da mora biti novinar samo na strani ljudi, bralcev oziroma javnosti, je dolga leta privzgajal Večerovemu novinarskemu podmladku, na Večerovi novinarski praksi. S svojim delom in kot mentor mladim novinarjem je skrbel za to, da bodo novinarski ideali, v katere je verjel in jih je uresničeval, živeli naprej,« je o svojem kolegu zapisal novinar Večera in predsednik Društva novinarjev Slovenije (DNS) Matija Stepišnik.

Leta 1992 je prejel Tomšičevo nagrado DNS. Bil je tudi predsednik mariborskega aktiva novinarjev in soustanovitelj novinarskega kluba.