Umrl novinar Vlado Šlamberger

V 79. letu je umrl dolgoletni novinar Dela. V petdesetletni novinarski karieri je ustvaril obsežen publicistični opus.

Objavljeno
02. november 2011 13.23
Posodobljeno
02. november 2011 13.35
Delo.si
Delo.si
Ljubljana- Vlado Šlamberger je v žurnalistiki delal skorajda vse, kar je povezano z nastajanjem dnevnih tiskanih medijev. Bil je pisec (vestičar, poročevalec, člankar, dopisnik, komentator, kolumnist, feljtonist), urednik, redaktor, lektor, tehnični urednik, prevajalec, kompilator, mentor ... Vmes pa je sodeloval tudi pri nekaj revijalnih in knjižnih izdajah ter za nameček še v STA.

Pri obsežnem novinarskem in publicističnem opusu se je Vladimir ali Vlado Šlamberger, tudi Schlamberger, Božo Blatnogornik ali Blatnogorski seveda srečal z najrazličnejšimi temami in premnogimi področji. Vendar v prvem obdobju njegovega poklicnega novinarjenja slejkoprej prevladoval šport, v drugem pa notranja politika.

Med slovenskimi športnimi novinarji je bil vsekakor svojevrsten rekorder, saj je med leti 1964 in 2001 poročal kar s 16 svetovnih in 12 evropskih namiznoteniških prvenstev, z olimpijskih iger v Münchnu in Sarajevu ter mnogih drugih velikih športnih tekmovanj, zlasti košarkarskih in gimnastičnih. Na notranjepolitičnem področju je bralcem bržkone ostal najbolj v spominu po analitičnih člankih o razmerah v bivši SFRJ, še posebej na Kosovu, po letu 1993 pa je blestel s ponedeljkovimi Tedenskimi ogledali, v katerih je odslikaval domačo politično sceno, začinjeno na Šlampijev način.

Eden od njegovih redkih konjičkov (»Novinar si ali pa nisi!«) je bila poleg branja in šaha tudi kulinarika. Bil je gurman, ki je bolj kot pri jedi užival v pripravi izvirnih, domiselnih, okusnih jedi.

(Boris Dolničar)