Umrl utemeljitelj slovenske televizije France Perovšek

V 90. letu starosti je umrl pionir in utemeljitelj slovenske televizije in borec narodnoosvobodilnega gibanja.

Objavljeno
10. november 2011 17.54
Posodobljeno
10. november 2011 18.00
J. S. S., Delo.si
J. S. S., Delo.si
Ljubljana - V 90. letu starosti je umrl pionir in utemeljitelj slovenske televizije, politični delavec in borec narodnoosvobodilnega gibanja France Perovšek. V 50. letih minulega stoletja je bil tudi generalni direktor RTV Ljubljana, poroča STA.

Perovšek se je s televizijo prvič srečal leta 1950 med obiskom pariškega nacionalnega studia, leta 1956 pa je nastopil mesto generalnega direktorja RTV Ljubljana. Začel je s pripravami na poskusni program in v začasnem studiu v Festivalni dvorani v devetih dneh posneli devet oddaj. To je bilo tudi leto, ko je v zagrebškem studiu nastala prva oddaja Televizija prihaja. RTV Slovenija je vodil do leta 1959.

Kot je Perovšek dejal ob 35-letnici televizije, je zanj prav rojstvo te »omogočilo, da je postala Slovenija enoten politični, kulturni in informacijski prostor«.

Sodeloval je pri prvem snemanju Televizije Ljubljana za Evropsko radiofuzno zvezo - Evrovizijo leta 1960, ko so prvič prenašali smučarske skoke iz Planice.

V času 2. svetovne vojne je kot pravnik in politični delavec deloval kot član narodnoosvobodilnega gibanja. Bil je nosilec partizanske spomenice leta 1941 in politični komisar v več enotah.

Po vojni je vodil slovenski del cone B Julijske Krajine oziroma Svobodnega tržaškega ozemlja. O izkušnjah in času narodnoosvobodilnega gibanja je med drugim pisal v knjigi Moja resnica, v zadnjem času pa je izdal tudi delo Za Slovenijo.