Umrla je Ajda Kalan

Radijska in televizijska napovedovalka je umrla v 71. letu starosti.

Objavljeno
15. februar 2014 15.27
Posodobljeno
15. februar 2014 15.38
N.K., STA
N.K., STA

Ljubljana - V 71. letu starosti je umrla Ajda Kalan, dolgoletna radijska in televizijska napovedovalka, mentorica številnih napovedovalcev ter učiteljica govora velikega števila novinarjev in drugih radijskih govorcev, je poročal Radio Slovenija.

Njen glas je pri širokem krogu poslušalcev več desetletij veljal za eno od meril odličnosti in bil tudi eden zaščitnih znakov Radia Slovenija in slovenske govorjene besede sploh, je poročal radio.

Svojo radijsko pot je Kalanova po opravljenem tečaju za napovedovalce pri učiteljici in mentorici radijskih govorcev Ani Mlakar začela pred petimi desetletji. Ob klasičnem napovedovalskem delu je vodila številne javne oddaje in koncerte ter bila pred več kot 45 leti tudi ena prvih bralk slovenskega televizijskega Dnevnika.

Po letu 1975 je nadaljevala delo Ane Mlakar ter uvedla še širše sistematično jezikovno-govorno izobraževanje za ta specifični poklic, ki je zavezan vrhunski govorjeni slovenščini. Bila je mentorica številnih napovedovalcev ter učiteljica govora velikega števila novinarjev in drugih radijskih govorcev.

S svojim delom je tudi širše vplivala na slovensko govorjeno besedo in tako zelo pripomogla k ohranjanju in uveljavljanju zborne izreke na Slovenskem.

Med priznanji, ki jih je prejela, je tudi kristalni mikrofon za življenjsko delo, priznanje Društva poklicnih radijskih in televizijskih napovedovalcev Slovenije leta 2011, s katerim so poudarili njene izjemne dosežke na področju ohranjanja vrhunske ravni slovenskega govornega jezika, je še poročal radio.