Unescova dediščina: Idrija upa, da bo šlo v tretje rado

Slovenija in Španija sta pred časom dopolnili skupno nominacijo za vpis rudarske zapuščine na Unescov seznam.

Objavljeno
04. april 2012 17.18
Blaž Močnik, Tolmin
Blaž Močnik, Tolmin
Idrija - O tretji kandidaturi Idrije za sprejem v elitno druščino s svojim rudnikom živega srebra in tehniško dediščino bo Unesco odločal junija v St. Petersburgu.

Po dveh neuspelih poskusih sta se nekdaj največja rudnika živega srebra na svetu Idrija in Almaden odločila, da bosta sama prepričevala odbor Unesca o svoji izjemni rudarski dediščini, potem ko je lani nominacija vnovič za vsega en sam glas padla v vodo zaradi pomanjkljivega mehiškega dela dosjeja.

ICOMOS je nedavno od slovensko-španskih partnerjev partnerjev želel dodatna zagotovila, da območja s svojimi prostorskimi načrti upoštevajo meje zaščitenega območja. Za Idrijo ta del dopolnitev ni predstavljal težav, saj nedavno sprejet občinski prostorski načrt dokazuje skrb mesta na tem področju in upoštevanje predpisov ter zakonodaje, ki sta jo za zaščito spomenikov sprejeli občina in država.

Svetovalni organ je pretekli mesec o kandidaturi Dediščina živega srebra že razpravljal, vendar zaključki še niso znani. Svojo (ne)naklonjenost ICOMOS državi kandidatki sicer obelodani nekaj tednov pred rednim letnim Unescovim kongresom v Rusiji.