Univerza za starejše na Koroškem že 46. pri nas

V 14 programov že pred odprtjem vpisanih 72 slušateljev

Objavljeno
02. oktober 2013 12.44
Mateja Celin, Slovenj Gradec
Mateja Celin, Slovenj Gradec
Slovenj Gradec – Starejšim bo tudi v Slovenj Gradcu na voljo neformalno izobraževanje v 14 programih univerze za tretje življenjsko obdobje. Družbeni pomen izobraževanja starostnikov je čedalje večji, saj dejavna starost preprečuje socialno izključenost.

Slovenjgraška univerza za tretje življenjsko obdobje bo delovala pod okriljem centra za izobraževanje odraslih Mocis kot ena od 46. univerz te vrste pri nas. Direktorica Mocisa Sonja Lakovšek je povedala, da bi radi delovali v vseh krajih Mislinjske, Mežiške in Dravske doline, saj je učenje postalo domena vseh starostnih obdobij. »S strokovnim pristopom in kakovostjo je mogoče dosegati zelo velike učne rezultate.«

Ob odprtju je imela univerza 72 vpisanih, več kot polovica programov pa že ima dovolj slušateljev, da jih bodo lahko izvajali. Programi obsegajo področja naravoslovja, ustvarjanja, geografije in zgodovine, filozofije, jezikovne tečaje, računalništvo, glasbo in skrb za zdravje. Prva predavanja bodo sredi oktobra.

Predsednica velenjskega andragoškega društva za tretje življenjsko obdobje Marija Vrtačnik je povedala, da je izmed vseh, ki se v Sloveniji izobražujejo, skoraj četrtina starejših od 50 let, v Evropi pa smo po številu vključenosti starejših v izobraževanje na drugem mestu, za Avstrijo. V Velenju na univerza za tretje življenjsko obdobje začenjajo 28. študijsko leto, v bogati nabor 67 programov pa je vključenih več kot 800 študentov. Njihova povprečna starost je 65 let, precej vpisanih je starejših od 80 let.

»Mnogi pravijo, da je to najsrečnejše obdobje njihovega življenja, ko po letih skrbi za druge lahko posvetijo čas svojim interesom,« pravi Lakovškova.