Upanje za Rimski vrelec ugaša

Zamuda ruskega lastnika, občina Ravne na Koroškem mu bo vsak mesec zaračunala 9600 evrov.

Objavljeno
04. marec 2014 16.50
Rimski vrelec, oktober 2012
Mateja Celin, Slovenj Gradec
Mateja Celin, Slovenj Gradec
Ravne na Koroškem – Zdraviliško-rehabilitacijski center na Rimskem vrelcu bi moral biti že odprt, a je razpadajoči stari hotel še vedno nedotaknjen. Zamuda bo ruskega lastnika odslej stala 9600 evrov na mesec, če objekta ne odpre do avgusta, pa Rimski vrelec preide nazaj v last občine. Župan kljub vsemu še ne izključuje podaljšanja tega roka.

Občina Ravne bo še v tem tednu lastniku Rimskega vrelca Musi Abidovu izdala zahtevek za plačilo 9600 evrov pogodbene kazni za prejšnji mesec, saj načrtovanega rehabilitacijskega centra ni odprl do dogovorjenega roka − 1. januarja 2014. Po pogodbi bo moral do avgusta občini vsak mesec plačevati po 9600 evrov, če pa svojih načrtov ne uresniči niti do takrat, bo Rimski vrelec prešel nazaj v last občine. Župan Raven na Koroškem Tomaž Rožen je pojasnil, da so se z Abidovom in njegovo zastopnico nazadnje sestali januarja, ko so »zatrjevali, da je vse v redu, da delajo in da bodo dali vlogo za podaljšanje roka za dokončanje«. Od takrat se ni zgodilo nič, Abidov pa tudi ni ne pisno ne ustno prosil za podaljšanje roka.

Kljub dvomom v Abidova podaljšanje roka ni izključeno

Podaljšanje je kljub zapletom in dvomom o zmožnostih lastnika, da projekt uresniči, po Roženovih besedah še v igri: »Z mojega vidika ni problema, a le ob konkretni investiciji in če se bo do avgusta tudi na terenu že kaj poznalo.«
Tudi glede plačila 9600 evrov je župan v dvomih. »Pričakujem, da se bodo plačilu uprli.« Občina lahko denar sicer tudi iztoži, a po Roženovem mnenju Abidov sredstev za plačilo in investicijo najverjetneje nima. »Zaračunavanje kazni ni naš cilj, naš cilj je, da Rimski vrelec zaživi,« poudarja župan, a hkrati priznava, da je za to s sedanjim lastnikom vedno manj upanja. »Zaradi mile zime bi od pridobitve gradbenega dovoljenja konec lanskega leta lahko že marsikaj naredil. Občina mora še naprej iskati rešitev, a s tem lastnikom je, kot kaže, ne bo.« Predstavnica Abidova Iva Živanovič za pojasnila medijem že nekaj časa ni več dosegljiva.

Zapletalo se je že od vsega začetka

Za hotel in 17.000 kvadratnih metrov zemljišča v Kotljah je Abidov pred dvema letoma občini plačal 480.000 evrov ter napovedoval 2,3 milijona evrov vredno investicijo. Že podpis pogodbe so morali dvakrat preložiti, saj se Abidov na dogovorjene datume ni pojavil pa tudi kupnine ni nakazal pravočasno. Tudi vloga za gradbeno dovoljenje je bila večkrat nepopolna, tako da ga je dobil šele oktobra lani. Vmes se je izkazalo, da Abidopharma sploh ne bo investitor, kot partner pa se je projektu pridružil Jurij Maleševič z družbo Interdesign. Prvotne načrte so močno oklestili in se namesto rušenja starega hotela ter gradnje dveh novih, ureditve laboratorija in polnilnice mineralne vode odločili le obnoviti in izpopolniti obstoječi hotel.