Upokojenci zahtevajo pojasnila

V Zvezi društev upokojencev Slovenije so izrazili nezadovoljstvo s preklicem izredne skupščine Vzajemne zdravstvene zavarovalnice, na kateri naj bi zamenjali nadzorni svet. Sestanek z izredno upravo bo v petek v Laškem.

Objavljeno
02. november 2009 12.52
Mateja Kožuh Novak
An.B./STA
An.B./STA
Ljubljana - V Zvezi društev upokojencev Slovenije so izrazili nezadovoljstvo s preklicem izredne skupščine Vzajemne zdravstvene zavarovalnice, na kateri naj bi zamenjali nadzorni svet. Izrazili so upanje, da bodo v petek na sestanku izredne uprave Vzajemne z zavarovanci dobili pojasnila za takšno odločitev.

 

"Zdi se nam skoraj nemogoče, da država nadaljuje z odrekanjem nadzora, ki naj bi ga nad upravljanjem Vzajemne imeli zavarovanci," je dejala predsednica zveze Mateja Kožuh Novak.

 

Nekatere očitke, da so upokojenci želeli prevzeti Vzajemno, pa je zavrnila kot "natolcevanja". Opozorila je, da so se namreč njihovim prizadevanjem za izredno skupščino Vzajemne pridružili tudi mlajši od 65 let. "Za akcijo za zamenjavo nadzornega sveta smo se odločili na pobudo zavarovancev," je poudarila.

 

Podpredsednik zveze Mirko Miklavčič je menil, da senat Agencije za zavarovalni nadzor ni imel "niti enega razloga" za uvedbo izredne uprave Vzajemne. Po njegovih besedah so v zvezi predlagali, da bi izredna skupščina kljub vsemu bila, pa čeprav bi se njeni sklepi uveljavili z zamikom. "Vendar je bil osnovni cilj ta, da skupščine ni," je poudaril.

 

Izredna uprava Vzajemne za komunikacijo z zavarovanci


Čeprav je izredna uprava Vzajemne preklicala petkovo izredno skupščino, na kateri naj bi na predlog Zveze društev upokojencev Slovenije zamenjali nadzorni svet, pa lastnikom zdravstvene zavarovalnice ne namerava odreči soupravljanja. Zato se bo z njimi sestala v petek v Laškem, ko bi sicer morala zasedati skupščina.

 

"Ne menimo, da bi lahko lastnikom odrekli, da so lastniki; da ne smejo soupravljati," je dejal predsednik izredne uprave Vzajemne Dušan Kidrič. Vendar zavarovanci Vzajemne v tem trenutku v skladu z zakonom nimajo pravice, da sprejemajo sklepe, ki jih predlaga Zveza društev upokojencev Slovenije.

 

V času izredne uprave zavarovalnice so skupščini odvzete vse pristojnosti, veljali bi le sklepi v zvezi z morebitno dokapitalizacijo, je pojasnil Kidrič. Vsak drugačen sprejeti sklep bi bil neveljaven, kar pa je po Kidričevih besedah negospodarno, saj izvedba ene skupščine stane 30.000 do 40.000 evrov. "Dati toliko denarja, da nič ne skleneš, se nam je zdelo kar malo veliko," je dodal.