Upor tudi proti nižjemu komunalnemu prispevku

Občina je več kot za polovico znižala ceno priklopa na omrežje, a opozicija spet poziva k bojkotu

Objavljeno
08. avgust 2013 13.41
Zdenka Lindič - Dragaš, Novo mesto
Zdenka Lindič - Dragaš, Novo mesto

Šentjernej - V občini Šentjernej končujejo prvo fazo projekta odvajanja in čiščenja odpadnih voda v porečju reke Krke s priklapljanjem objektov na kanalizacijsko omrežje in osrednjo čistilno napravo. Uporabnikom so že poslali prvi sveženj odločb o plačilu komunalnega prispevka, ki mu opozicija znova nasprotuje.


Prvih 145 odločb o odmeri komunalnega prispevka po spremenjenem odloku so prejeli v Gorenji Brezovici in Dobravici. Najnižji odmerjeni prispevek za fizične osebe je 65,89 evra in najvišji 1432,39 evra, najvišji za pravno osebo pa 6033,14 evra (po starem odloku so bili zneski 197, 4916 in 12.000 evrov). Na občini imajo pripravljen nov sveženj z več kot sto odločbami. Kako bo s plačilom, pa ni jasno, saj vodji opozicije in civilne iniciative Albert Pavlič in Samo Hudoklin ljudi pozivata k bojkotu odločb.


Prva faza projekta je vključevala gradnjo osrednje čistilne naprave v Šmalčji vasi pri Šentjerneju ter enajst kilometrov primarne in sekundarne kanalizacije s hišnimi priključki v Šentjerneju in okoliških naseljih Gorenja Brezovica, Dobravica, Vrh pri Šentjerneju in Šmalčja vas.


Na čistilno napravo, ki je dobila uporabno dovoljenje za redno obratovanje brez poskusnega, bo s tem speljanih 60 odstotkov šentjernejskih odpadnih voda. Za druge na občini še iščejo najustreznejšo rešitev. To bodo najverjetneje male čistilne naprave, čas za ureditev odvajanja in čiščenja odpadnih voda pa se izteče leta 2017.


Prvo fazo projekta je šentjernejska občina izpeljala z več kot polovičnim financiranjem Evropskega kohezijskega sklada, poldrugi milijon evrov pa je nameravala zbrati s komunalnim prispevkom. Čeprav je prve odločbe o odmeri konec oktobra lani izdala po veljavnem odloku, ki ga je občinski svet sprejel v letu 2010 le z enim glasom proti, je opozicija sprožila upor, oblikovala pa se je tudi civilna iniciativa Glas ljudstva.


Po več mesecih obtoževanj, pogajanj, protestov in izrednih svetniških sej je bil dosežen dogovor o spremembi odloka, s katero so znižali prispevek s spremembo razmerja med parcelo in neto tlorisno površino objekta ter faktorjem dejavnosti, omogočeno pa je bilo tudi obročno plačilo prispevka, do 24 obrokov brez obresti, za več obrokov pa bodo petodstotne obresti.