Uprava Kovinoplastike popustila

Uprava in zaposleni so sklenili dogovor za dvig najnižjih plač in podjetniško kolektivno pogodbo.

Objavljeno
23. december 2015 11.39
Dragica Jaksetič
Dragica Jaksetič

Stari trg pri Ložu – Uprava in zaposleni v Kovinoplastiki Lož so včeraj zjutraj sklenili dogovor o dvigu osnovne plače in drugih zahtevah delavcev. Uprava si ne more privoščiti nestabilnega okolja, če hoče proizvajati za več kupcev na Zahodu, tudi v ZDA, ter avtomatizirati in robotizirati proizvodnjo.

Stavkajoči – ne uprava ne sindikat nista hotela povedati, koliko delavcev je stavkalo – so se včeraj strinjali z dogovorom o prihodnjem sodelovanju med upravo in sindikatom in končali stavko, začeto v petek zjutraj. »V dogovoru so zaveze za hitro rešitev problemov, ki so se vlekli dolgo časa. Povečalo se je število delavcev z minimalnimi plačami, za delovno uspešnost so plačevali po navodilu uprave, in ne po zakonu,« je pojasnil prvi sindikalist v Kovinoplastiki Lož iz Sindikata kovinske in elektro industrije Slovenije Aleš Hoge.

Višje plače

Uprava Kovinoplastike Lož bo prejemnikom minimalne plače to zvišala, prav tako naj bi popravili plačo za letošnji december. Izplačevanje delovne uspešnosti bo uprava uredila po meri zakona, delavci pa so zahtevali in dobili tudi nagrado ob koncu leta, saj, kot je pojasnil sindikalist Hoge, »smo se zato, da je Kovinoplastika obstala, odrekali tako lastniki kot tudi zaposleni«. Znesek te nagrade pa je zaposlenim že znan.

Sindikat in stavkajoči so dosegli, da bo uprava 6. januarja začela aktivno sodelovati za uresničitev dogovora s svojimi novimi pogajalci, saj je bil zanje dosedanji način pogajanj nesprejemljiv. Način za izpolnitev zahtev oziroma vsaj prvi koraki sprememb morajo biti po besedah Hogeta znani 12. januarja, pričakujejo pa, da bo podjetniška pogodba za dejavnost sklenjena v najkasneje dveh mesecih.

Uprava je zdaj očitno presodila, da brez socialnega dialoga z zaposlenimi ne bo šlo oziroma da si ponavljajočih se ustavitev dela ne more več privoščiti, če hoče doseči svoje cilje. Očitno je tudi presodila, da bo zmogla povišati najnižje plače, čeprav tega verjetno ne bodo deležni vsi sedanji prejemniki minimalne plače. »Dosegli smo dogovor, ki družbi omogoča nemoteno poslovanje oziroma poslovne procese. Imamo naročila in družba dobro posluje, za nas pa je pomembno stabilno okolje, zato bomo dogovorili tudi podjetniško kolektivno pogodbo,« je pojasnil član uprave Aleš Tišler, ki je od začetka pogajanj minuli četrtek prvič v vlogi pogajalca na strani uprave in lastnikov.

Pred velikimi vlaganji

Tišler ni hotel govoriti o številkah. Lansko poslovno leto je Kovinoplastika Lož sklenila z 880.000 evrov čistega dobička. Po neuradnih informacijah je izmed 640 zaposlenih minimalno plačo prejemalo približno 40 delavcev. Kriza je Kovinoplastiko zajela leta 2009, z minusom pa so poslovali še leta 2012. Zaradi mednarodnih razmer, padca vrednosti rublja in drugih dejavnikov bo tudi leto 2015 eno težjih let za Kovinoplastiko, več pa si obetajo od let 2016 in 2017, ko nameravajo intenzivno investirati. Prenovili bodo strojni park in razširili orodjarno.

»Zaradi ozkih grl moramo nekatera naročila odklanjati. Visoka dodana vrednost se ustvarja z inovativnimi izdelki. Zato da bomo bolj primerljivi s konkurenco, izvozimo pa 90 odstotkov proizvodnje in več, bomo povečali stopnjo avtomatizacije in robotizacije. Zadnja pomeni prilagajanje, naša temeljna prednost v primerjavi z velikimi pa je prilagodljivost na trgu oziroma željam kupca. Vse to bo lahko pomenilo tudi zaposlovanje, že zdaj pa nam nekaterih strokovnih kadrov za proizvodnjo zelo primanjkuje,« je pojasnil Tišler.