Upravni odbor ARRS ni izbral kandidata za direktorja

Agencijo za raziskovalno dejavnost bo, kot kaže, le vodil vršilec dolžnosti.

Objavljeno
12. avgust 2014 00.07
Prof. Dr. Rado Bohinc 7.4.2014 Ljubljana Slovenija
Tina Kristan, Ozadja
Tina Kristan, Ozadja
Ljubljana – Upravni odbor agencije za raziskovalno dejavnost se je danes odločil, da ne izbere najprimernejšega med devetimi kandidati za novega direktorja agencije. Svoj predlog za prvega moža agencije želijo v potrditev dati novi in ne odhajajoči vladi.

Sedanjemu direktorju Franciju Demšarju mandat poteče zadnji dan v avgustu. Če nove vlade do takrat ne bo, bo upravni odbor trenutni izvršilni oblasti predlagal, da imenuje vršilca dolžnosti direktorja, je danes zvečer po koncu šesturne seje za Delo povedal njegov predsednik Rado Bohinc. Na seji, ki so se je po besedah Bohinca udeležili vsi člani, so ta predlog sprejeli soglasno.

Najverjetneje se bo torej zgodilo prav tisto, kar je upravni odbor v zadnjih tednih poskušal preprečiti. Na svoji prvi seji, imenovan je bil šele v sredini julija, je namreč spremenil statut, v katerem je s 60 na 30 dni skrajšal rok objave javnega natečaja za imenovanje direktorja in s 15 na osem dni rok za prijavo na ta natečaj. Poleg tega so na isti seji sprejeli ostrejša merila za izbor direktorja. Zato so bile novi kriteriji v razpisu po mnenju nekaterih pisana na kožo Demšarju, ki se poteguje že za tretji mandat direktorja agencije.

Ključni argument upravnega odbora za naglico pri spremembah je bil zagotavljanje nemotenega delovanja agencije in znanstvenoraziskovalne sfere. Kot da v statutu ne bi bilo zapisano, da vlada na predlog upravnega odbora, če direktorju preneha funkcija, imenuje vršilca dolžnosti direktorja za najdlje šest mesecev.