Upravno sodišče ni ugodilo Pečanovi

Opravljanje funkcije župana Klokočovnika ni nezakonito. Tako bi lahko razumeli stališče upravnega sodišča, ki je zavrnilo izdajo začasne odredbe, kot je predlagala Breda Pečan.

Objavljeno
29. januar 2007 20.41
Nova Gorica, Izola – Opravljanje funkcije župana Tomislava Klokočovnika ni nezakonito. Tako bi lahko razumeli stališče upravnega sodišča, ki je pred nekaj dnevi izdalo sklep (stranke so ga prejele v ponedeljek), s katerim je zavrnilo izdajo začasne odredbe, kot je predlagala Breda Pečan, kandidatka za županjo v izolski občini. Senatu upravnega sodišča je tokrat predsedovala Mira Dobravec Jalen namesto izločenega prejšnjega predsednika (in hkrati predsednika upravnega sodišča) Janeza Breznika.

Sodišče je v obrazložitvi ugotovilo, da je Bredi Pečan zagotovljeno sodno varstvo v zakonu o lokalnih volitvah (101. in 108. člen). Če kandidatu za župana občinski svet ne ugodi, uveljavlja sodno varstvo pri sodišču, pristojnem za upravne spore. Pečanova sme v takem primeru predlagati tudi začasno odredbo, vendar bi morala dokazati, da ji bo nastala težko popravljiva škoda. Sodišče je presodilo, da Pečanova ni izkazala takšne škode. Zakon namreč ne določa zadržanja nastopa županske funkcije do pravnomočne odločitve v sporu, kot je poskušala občinski svet prepričati Breda Pečan. Zato dejanja Tomislava Klokočovnika pri izvrševanju županske funkcije ne morejo vnaprej šteti za nezakonito.

Več v torkovem tiskanem Delu