Upravno sodišče še v drugo zavrnilo Macerla

Upravno sodišče je v zadevi Uroš Macerl, stranski udeleženec v postopku izdaje okoljskega dovoljenja trboveljskemu Lafarge Cementu (LC), proti toženi stranki, ministrstvu za okolje (MOP), še v drugo zavrnilo Macerla.

Objavljeno
11. februar 2011 17.42
Polona Malovrh, Trbovlje
Polona Malovrh, Trbovlje
Ljubljana, Zagorje - Uroš Macerl je od sodišča zahteval, naj do izdaje pravnomočne odločbe o Lafargeovem okoljskem dovoljenju cementarjem začasno prepovedo sežig odpadkov.

Sporočilo o odločitvi upravnega sodišča so danes medijem poslali iz LC s pripisom, da bi izdaja začasne odredbe onemogočila njihovo delovanje. Macerl je zahtevo upravnemu sodišču prvič poslal lani jeseni, a so ga zavrnili, češ da proizvodnja cementa in sežig odpadkov sicer obremenjujeta okolje, a ne toliko, da bi morali tovarni začasno prepovedati obratovanje.

Macerl bi moral, so zapisali sodniki, tudi izkazati za verjetno, da bi do pravnomočnosti upravnega spora zbolel prav zaradi emisij iz LC. Zato se je pritožil na vrhovno sodišče, ki je zadevo konec decembra vrnilo v ponovno presojo upravnemu. Argument vrhovnih sodnikov je bil, da ni mogoče istočasno pritrjevati Macerlu, češ da so emisije iz LC nevarne, hkrati pa ga zavrniti, ker ni kot verjetno izkazal, da bi zaradi njih zbolel. V drugo bo treba skrbneje presoditi verjetnost zdravstvenih posledic na Zasavce zaradi izpustov iz LC, so zapisali na vrhovnem sodišču, in upoštevati tudi javno korist zaradi morebitne izdaje začasne odredbe. »Tokrat mi upravno sodišče odgovarja domala enako kot prvič. Če poenostavim: da so strupi iz LC sicer nevarni, a da nisem dovolj dobro razložil, da bom ravno zaradi njih zbolel,« se je na drugo presojo upravnega sodišča za Delo odzval Macerl in napovedal ponovno pritožbo.