Ura parkiranja pod Šmarno goro kar 1,5 evra

Cena se je spremenila predvčerajšnjim. Uporabnike jezi, da parkomat zaokroža zneske na eno uro.

Objavljeno
11. april 2012 12.47
Samo Petančič, Ljubljana
Samo Petančič, Ljubljana
Medvode – Obiskovalce Šmarne gore je pred kratkim močno vznemirila podražitev parkirnine na parkirišču nekdanje diskoteke Lipa, saj je lastnica ceno ure parkiranja dvignila z enega na poldrugi evro. Opozorili so, da celo v središču Ljubljane, v garažni hiši pod Kongresnim trgom, parkirnina stane le 1,2 evra.

Cena se je spremenila predvčerajšnjim, uporabnike parkirišča pa je pošteno ujezilo tudi, da tamkajšnji parkomat zaokroža zneske na eno uro, kar pomeni, da bo človek, ki tam parkira uro in pet minut, plačal za dve. Prepričani so, da bi lahko parkirnino zaračunavali bolj prijazno do uporabnikov. Še posebej je med prazniki to razburilo romarje, ki so si za cilj izbrali Šmarno goro.

Po odgovore smo se obrnili na medvoškega župana Stanislava Žagarja, saj smo neuradno izvedeli, da je bila občina tista, ki je dvignila cene. Žagar izjave ni bil pripravljen dati, usmeril pa nas je na Toma Šarfa, ki se s problematiko parkiranja okoli Šmarne gore ukvarja neformalno, kot velik ljubitelj te vzpetine in tamkajšnjega dogajanja.

Policija poostreno nadzoruje nelegalno parkiranje

Ta je povedal, da občina cen ne določa, temveč gre za izsiljevanje lastnice parcele, na kateri je parkirišče. Z njo se je namreč lani maja dogovoril, da je z občino, turističnim društvom Pirniče, gostilno na Šmarni gori in planinskim društvom Šmarna gora podpisala sporazum, v katerem so se dogovorili o ureditvi parkirišča.

Vsota pol evra je takrat zajemala konzumacijo za čaj v omenjeni gostilni. Tedaj so se menda neformalno dogovorili tudi s policijo, da bo bolj poostreno spremljala tamkajšnji mirujoči promet, saj obiskovalci pogosto parkirajo kar na zasebnih zemljiščih.

Zapletati se je začelo lani poleti, ko je lastnica parkirnino dvignila s pol na en evro, nedavno pa na evro in pol. Kljub temu občina ne more ukrepati, pojasnjuje Šarf, saj gre za določanje cen na zasebnem zemljišču. Je pa res, da lastnica s takimi ukrepi krši džentelmenski dogovor med njo, občino in naštetimi društvi, je razložil Šarf.

Za pojasnila smo se obrnili tudi na lastnico parcele Mileno Zavašnik, sicer mater Roberta Zavašnika, ki je bil zaradi dogodkov pred lokalom Lipa obsojen na pet let zapora. Ko smo povedali, zaradi česa kličemo, je prekinila telefonsko zvezo.