Urad predsednika Türka gradi dvigalo za invalide

V uradu predsednika države Danila Türka so potrdili, da se je v zgradbi generalnega sekretariata vlade začela gradnja dvigala za invalide. Obenem so v uradu zavrnili navedbe v medijih, da gre za zlorabo investicije.

Objavljeno
05. oktober 2009 20.38
Š. Ro./STA
Š. Ro./STA
Ljubljana - V uradu predsednika republike Danila Türka so v pisni izjavi za javnost potrdili, da se je poleti v stavbi generalnega sekretariata vlade in urada predsednika republike začela gradnja dvigala, in sicer naj bi šlo za dvigalo, namenjeno invalidom. Ob tem časniku Žurnal24 očitajo zlorabljanje investicije in potvarjanje razlogov za postavitev dvigala.

Kot je znano, je poslanec Rudolf Petan (SDS) danes generalnega sekretarja Milana M. Cvikla v pisnem poslanskem vprašanju spraševal, ali poročanje nekaterih medijev o gradnji dvigala držijo.

 

V uradu predsednika republike so v pisni izjavi za javnost zavrnili današnje pisanje časnika Žurnal24, da sta si Türk in Cvikl omislila stekleno dvigalo ter namigovanja, da bodo dvigalo zaradi udobja uporabljali predsednik republike in sodelavci.

 

Kot so zapisali v uradu predsednika republike, so "užaloščeni nad neciviliziranim pristopom in načinom prikazovanja dejstev v omenjenem članku". Ostro zavračajo pisanje časnika o steklenem dvigalu in o tem, da bodo dvigalo uporabljali predsednik republike in uslužbenci. Kot pojasnjujejo, se bo dvigalo nahajalo na nasprotni strani stavbe od tiste, v kateri deluje predsednikov urad.

 

"Dvigalo bo namenjeno izključno osebam z nezmožnostjo premagovanja ovir, ki jih predstavljajo stopnice in druge prepreke. Investicijo v dvigalo za invalide smo v uradu že javno napovedali, in sicer 7. januarja 2009," so zapisali.

 

"Prostori urada predsednika republike in prostori predsednika so eni redkih v Evropi, ki diskriminirajo možnost samostojnega dostopa ljudem na invalidskih vozičkih. Zaveza, da se to uredi, je že stara, nanjo opozarjajo številni dokumenti, ki so jih sprejeli Združeni narodi, Evropska komisija, Svet Evrope pa tudi zakoni in pravilniki naše države. Še več, zagotoviti moramo tudi parkirne prostore in minimalno asistenco pri uporabi dveh dodatnih stenskih drsnih dvigal, ki bodo pomagali premostiti stopnice do samega dvigala," pojasnjujejo v uradu.

 

Dodajajo še, da je interes za srečanje s predsednikom republike izrazilo že veliko ljudi, ki so že vse življenje na invalidskem vozičku, in vedno več takih, ki ne zmorejo več dvigniti noge, da bi stopili na naslednjo stopnico.

 

"Predsednik je sprejel že veliko invalidov in zanesljivo bi jih prišlo še več, če bi to možnost imeli. Do njega so lahko prišli le tako, da so jih uslužbenci urada in spremljevalci invalidov prinesli po stopnicah. S tem pa je bilo načeto njihovo dostojanstvo kot njihova osnovna človekova pravica," pišejo v predsednikovem uradu.

 

Dodajajo še, da je "najmanj nekorektno" statistično utemeljevati ali opravičevati investicijo s številom invalidov, ki želijo obiskati predsednika. "Prednost pri odločitvah te vrste, pa tudi v težjih razmerah, so in bodo vedno imeli tisti, ki so šibkejši in ki ne morejo sami postoriti vsega. V vseh takšnih primerih so ti ljudje že v osnovi diskriminirani in oropani za možnost utrjevanja samozavesti in osebne avtonomije," so še zapisali v uradu predsednika.

 

Iz kabineta generalnega sekretarja vlade Milana M. Cvikla pa so sporočili, da so v generalnem sekretariatu vlade seznanjeni z izjavo predsednika republike Danila Türka in se z njo v celoti strinjajo.