Uradni začetek razprodaje premoženja države in občin

DZ bo po hitrem postopku začel razprodajo tistega, kar država in občine še imajo.

Objavljeno
24. september 2012 22.42
Franc Milošič, Ptuj
Franc Milošič, Ptuj
Ptuj – Državni zbor bo danes po hitrem postopku spreminjal zakon o ravnanju s premoženjem države in občin ter z njegovim sprejetjem uradno začel razprodajo tistega, kar država in občine še imajo.

V zakonski noveli je predvidena možnost prodaje premoženja pod njegovo ocenjeno vrednostjo. S kolikšnim popustom bodo občine lahko prodajale zemljišča v industrijskih obrtnih conah, zakonska novela ne določa; torej dovoljuje prodajo tudi za evro ali cent, če naj bi takšna prodaja obetala kakšno novo delovno mesto. Še bolj pa bo podcenjenost dobrodošla, če bo prodaja namenjena nečemu, kar bo celo v skladu z leporečjem iz občinskih razvojnih programov.

Doslej so morale država in občine pripravljati letne programe za prodajanje in nakupovanje nepremičnega stvarnega premoženja ter pripravljati programe oddajanja in najemanja nepremičnin, ki so jih obravnavala ministrstva in državni zbor oziroma občinski sveti. Zdaj naj programov najemanja in oddajanja ne bi bilo treba več pripravljati, kar bi v resnici zagotovilo večjo prilagodljivost tržni ponudbi in povpraševanju. Letne programe prodaje in nakupov bo treba še naprej pripravljati po enakih procedurah, le da bo poleg v programu navedenega premoženja mogoče prodati še za petino celotne s programom predvidene vrednosti še tistega premoženja, ki ga v programu ne bo, se bo pa zanj našel kupec. Za takšno premoženje in tudi za premoženje iz letnega programa pa zakonsko ocenjene vrednosti ne bi veljale več, ampak naj bi jih določala ponudba in povpraševanje.

Razprodaja pokrita z metodo zbiranja javnih ponudb

Načelno s takim predpisom ni nič narobe, a v resnici bi omogočil več zaigranih in podtaknjenih ponudb, da bi bodoči lastniki prišli do zdaj še javnih nepremičnin po najnižjih mogočih cenah. Že v dosedanjem sistemu so nastajale zlorabe in veliko nepremičnin so predvsem občine prodale v nejasnih okoliščinah in netransparentno, nekatere celo po sumljivo ocenjenih vrednostih. Lahko so jih prodale za točno določene namene, ki pa so se z nadaljnjo preprodajo zlahka spreminjali. V industrijskih in obrtnih conah imamo marsikje v Sloveniji postavljene nakupovalne centre, ki so zagotovili samo navidezna delovna mesta, saj so z njimi kopnele majhne trgovinske enote, zaradi njih so se izpraznila številna mestna jedra, ker se je v njih že zaprla večina lokalov.

Razprodaja nepremičnin bo »pokrita« z metodo zbiranja javnih ponudb, ki naj bi nadomestila dosedanje ocenjene vrednosti zemljišč. Zanimivo je, da niti Skupnost občin Slovenije niti Združenje občin Slovenije na izrecni poziv vlade na pripravljeno novelo zakona nista imela niti ene pripombe.