Uradnih in občinskih poslopij ni treba označevati dvojezično

V skladu z analizo ustavne službe pri uradu avstrijskega kanclerja na Dunaju uradnih in občinskih poslopij ni treba označevati dvojezično, kar je Haider pozdravil kot potrditev svoje manjšinske politike.

Objavljeno
20. marec 2007 18.18
Heider ne bo dopustil dvojezičnih napisov
Celovec - V skladu z analizo ustavne službe pri uradu avstrijskega kanclerja na Dunaju uradnih in občinskih poslopij ni treba označevati dvojezično. Ustavna služba je v tej zadevi razsodila na pobudo Enotne liste (EL). Medtem ko je koroški deželni glavar Jörg Haider pozdravil to mnenje kot potrditev svoje manjšinske politike, pa ga EL odločno kritizira in z opozarjanjem na drugačno strokovno analizo vztraja pri zahtevi po dvojezičnih napisih na javnih poslopjih.

Dvojezične oznake podprl tudi strokovnjak za ustavno pravo na dunajski univerzi

Zaradi zgolj enojezičnega napisa na novem občinskem poslopju v Šmihelu v občini Bistrica nad Pliberkom je tamkajšnja EL, sicer edina slovenska stranka na avstrijskem Koroškem, s sklicevanjem na 7. člen Avstrijske državne pogodbe (ADP) zahtevala dvojezične oznake. Pri tem jo je podprl strokovnjak za ustavno pravo na dunajski univerzi Dieter Kolonovits. Vendar pa ustavna služba pri uradu avstrijskega kanclerja v najnovejši analizi te potrebe ne vidi.

Kot piše EL v izjavi za javnost, je ustavna služba dežele avstrijske Koroške v zadnjih letih v zvezi z manjšinskimi vprašanji večkrat objavila "očitno politično motivirane analize", ki pa so jih ovrgli tako stroka kot tudi vrhovna sodišča. "Žal se je sedaj tudi ustavna služba kanclerjevega urada spustila na ta nivo," ocenjuje predsednik EL Vladimir Smrtnik.

Župani južnokoroških občin iz vrst SPÖ so se izrekli proti t.i. razširitveni klavzuli

Za deželnega glavarja avstrijske Koroške pa je stališče ustavne službe urada avstrijskega kanclerja pravno pojasnilo, ki zavrača "slovenske skomine po tem, da se naredi celotna južna Koroška dvojezična".

Medtem so se z avstrijskim kanclerjem Alfredom Gusenbauerjem sešli župani južnokoroških občin iz vrst socialdemokratske stranke (SPÖ). Kot je za slovenski spored avstrijskega državnega radia ORF potrdil župan mestne občine Pliberk Stefan Visotschnig, so se župani pri tem izrekli proti t.i. razširitveni klavzuli, ki bi omogočila kasnejšo razširitev območja z dvojezičnimi krajevnimi tablami. Obenem pa župani SPÖ nasprotujejo tudi ugotavljanju velikosti slovenske manjšine na avstrijskem Koroškem.