Uran jubilej praznoval skromno

Upokojeni nadškof je 20-letnico škofovanja skromno obhajal v kapeli zavoda. Ob njem ni bilo nobenega škofa.

Objavljeno
07. januar 2013 20.18
Dejan Karba, notranja politika
Dejan Karba, notranja politika

Ljubljana – Štirje jezuiti, en frančiškan – in svojci. Takšno je bilo občestvo v kapeli Zavoda Sv. Stanislava v ljubljanskem Šentvidu med darovanjem svete maše ob dvajseti obletnici škofovske posvetitve upokojenega ljubljanskega nadškofa Alojza Urana.


Nekdanji ljubljanski metropolit in nekdanji predsednik Slovenske škofovske konference Alojz Uran je 6. januarja obhajal 20 let svoje posvetitve v škofa. Ko je pred osmimi leti 25. obletnico svojega škofovstva praznoval nekdanji mariborski škof Franc Kramberger, je ob njem somaševalo še deset drugih škofov in več kot 150 duhovnikov. Ko je peto obletnico škofovstva praznoval murskosobiški škof Peter Štumpf, je ob jubilantu Štumpfu, mariborskem naslovnem škofu Jožefu Smeju in številnih duhovnikih murskosoboške škofije sveto daritev vodila njegova ekscelenca kardinal Franc Rode.

Daritev Uranove svete evharistije je minuli vikend potekala v skrajni preprostosti. Nadškof Uran je daritev po besedah ljudi, ki so se maše udeležili, opravil zelo dostojanstveno, navzoče je v zdravem duhu Evangelija celo pozval h korektnemu odnosu do matere Cerkve. »Gospod Uran zaupa v Božjo pomoč, ravna se po evangeljskem načelu preprostosti,« je povedal eden od navzočih pri Uranovi daritvi.

Stres praznoval v razkošni vili

Medtem ko je Uran visoki škofovski jubilej praznoval skromno, je njegov naslednik, ljubljanski metropolit Anton Stres, svojo sedemdesetletnico decembra lani obhajal v razkošni vili na Bledu.

Praznovanja se je med drugimi udeležil predsednik republike Borut Pahor. Poleg gostitelja Janeza Škrabca so po podatkih Dnevnika Stresu nazdravili tudi direktor policije Stanislav Veniger, predsednica NSi Ljudmila Novak, Marko Pogorevc, član uprave Darsa Tine Svoljšak, generalni direktor HSE Blaž Košorok, prvi človek Pošte Slovenije Boris Novak, izvršni direktor za gospodarske družbe v NKBM Anton Guzej in generalni direktor Pivovarne Laško Dušan Zorko.