Uran želel opraviti analizo DNK

Kaznovani upokojeni nadškof je v pismu, ki je prišlo na dan, brani pred očitki in se sprašuje o ozadju.

Objavljeno
06. avgust 2012 11.15
Posodobljeno
06. avgust 2012 11.46
Dejan Karba, notranja politika
Dejan Karba, notranja politika
Ljubljana – »Potrjujemo, da so slovenski škofje prejeli pismo msgr. Alojza Urana,« so danes potrdili v Slovenski škofovski konferenci. Upokojeni nadškof je v pismu, datiranem z 20. junijem, opisal svoje videnje izgona iz »domovine, v kateri sem zvesto in z ljubeznijo služil sveti Cerkvi in svojemu narodu«.

Uran ostaja »globoko prizadet in začuden nad samim načinom izgona. Zdaj, postaranemu in bolnemu, potrebnemu pomoči in nesposobnemu samostojnega življenja, mi je ukazano, naj zapustim svojo domovino.«

Uran, ki se zdaj zdravi na intenzivnem oddelku ljubljanskega kliničnega centra, je v pismu razložil, kako se je leta 2009, ko je bil zaradi načetega zdravja prvič hospitaliziran, odpovedal vodstvu ljubljanske nadškofije. Že napisano besedilo odpovedi mu je v bolnišnici izročil takratni apostolski nuncij Santos Abril y Castelló, »sam sem ga moral le še prepisati«.

Po predaji poslov svojemu nasledniku Antonu Stresu je Uran odpotoval v Izrael, kamor je 18. novembra 2009, kot piše, prejel pismo s sporočilom, naj »živi tako, da v prihodnosti ne bo povzročil nobene težke nevarnosti za velik škandal«. Castelló mu je takrat še namignil, naj razmisli o tem, da bi živel v tujini.

Nekdanji ljubljanski nadškof je še zapisal, da mu je apostolski nuncij Juliusz Janusz 10. aprila letos izročil nova navodila, med drugim tudi to, da mora zapustiti Slovenijo.

Anton Stres je za Siol.net znova zatrdil, da ni šlo za kazenski izgon nekdanjega nadškofa iz države. Povedal je, da je bil to ukrep Svetega sedeža, s katerim so želeli preprečiti, da bi izbruhnil kakšen škandal.