Urbana že bega nove uporabnike

Šolske mesečne vozovnice za Ljubljanski potniški promet veljajo le še do 5. septembra, ko jih bo nadomestila kartica Urbana. Nekatere novi način plačevanja prevoza že bega. Menda so z njim še posebno nezadovoljni upokojenci.

Objavljeno
27. avgust 2009 11.00
Od septembra nič več z avtobusom skozi center Ljubljane
Samo Petančič
Samo Petančič
Ljubljana - Šolske mesečne vozovnice za Ljubljanski potniški promet (LPP) veljajo le še do 5. septembra, ko jih bo nadomestila kartica Urbana. Z žetoni in gotovino bodo potniki plačevali mestni avtobusni prevoz še do konca leta, nekatere pa novi način plačevanja prevoza že bega. Menda so z njim še posebno nezadovoljni upokojenci, ki kartic v veliki večini še niso zamenjali.

Na LPP pričakujejo največ gneče konec avgusta in v začetku septembra, pa tudi zadnji teden septembra in v začetku oktobra, ko bodo v mesto prišli študenti. Potnike, ki uporabljajo delavske vozovnice, zato pozivajo, da konec septembra in oktobra ne hodijo po nove kartice, študenti pa naj pridejo ponje sredi septembra, ne pa na začetku ali koncu meseca. Nove kartice lahko dobijo na Slovenski cesti 56 in Celovški cesti 160, kjer je tudi nekoliko več okenc. Obe blagajni sta o delavnikih odprti od 7. do 19. ure, najbolj priporočljivo pa se je oglasiti pred 9. uro, ko še ni veliko ljudi. V soboto, 29. avgusta in 5. septembra, bosta blagajni izredno odprti od 7. do 19. ure, druge sobote do 13. ure. Navodila o zamenjavi so dosegljiva na www.lpp.si.

 

Dijaki, ki novo kartico že uporabljajo, z njo načeloma nimajo težav, je lažja in manjša od stare kartice, nekateri tudi menijo, da je vstopanje z novo kartico hitrejše. Drugače kakor staro, jo imajo kar v torbi ali denarnici in z njo le potegnejo po čitalcu, čeprav poudarjajo, da se je tudi na to treba navaditi. Nekateri opozarjajo, da so ob prejemu nove kartice preslabo obveščeni, še posebno o tem, kako jih polniti. Sicer se bodo o tem pozanimali na svetovnem spletu, a bi lahko o tem pripravili kakšno brošuro. Neobveščeni so menda tudi številni upokojenci, ki se še vedno večinoma držijo starih avtobusnih kartic. Tiste, ki poznajo podobne sisteme v tujini, jezi, da morajo po kartice na blagajno na Slovensko in Celovško, ko pa jih je v Londonu mogoče dobiti iz avtomata, tako preprosto, kot denar iz bankomata.

 

Iz četrtkove tiskane izdaje Dela