Urejen prvi kompleks grobišč na območju Kočevskega Roga

Na območju Kočevskega Roga so uredili prvi kompleks grobišč so s spominskimi obeležji, ograjami in smerokazi. Javnosti ga bodo predstavili v prihodnjih dneh.

Objavljeno
23. oktober 2007 16.13
Ljubljana - Predsednik komisije za prikrita grobišča Jože Dežman je povedal, da bodo v četrtek medijem in javnosti predstavili prvi urejeni kompleks grobišč na območju Kočevskega Roga. Na tem območju so postavljena spominska obeležja, ograje, smerokazi in vse kar je potrebno za kultiviranje prostora, je še pojasnil predsednik komisije.

Jože Dežman je povedal, da še ni znano komu bodo urejeni kompleks predali. "Vse je še stvar nadaljnjih pogajanj," je dejal in dodal, da ministrstvo za kulturo doslej še ni pokazalo navdušenja za prevzem.

Predsednik komisije tudi meni, da bi bilo najboljše, če bi bil kompleks v prihodnosti del zgodovinskega parka Kočevski Rog. V njem bi lahko bila predstavljena vsa zgodovina območja od Kočevarjev, partizanov do grobišč, v katerih so pokopane žrtve pobojev ob koncu druge svetovne vojne, je še pojasnil.

Sondiranja grobišč se bodo nadaljevala

Dežman je tudi dejal, da bodo sondiranja prikritih grobišč nadaljevali po 1. novembru. Po njegovih besedah je trenutno evidentiranih 560 prikritih grobišč.

Obiskovalci si bodo lahko v četrtek ogledali grobišča Konfin, Kren, Dobliške livade, grobišče Macesnova gorica, Rugarski klanci in Dvojno brezno pri Cink Križu. Pred ogledom bo v Grčaricah novinarska konferenca komisije. Ogled naj bi predvidoma trajal tri ure, še piše v vabilu komisije.

Komisijo za prikrita grobišča je vlada imenovala 10. novembra 2005. Vlada je takrat tudi opredelila njene naloge in določila, da strokovno tehnične in administrativne naloge za komisijo opravlja ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve. Naloge komisije so usmerjene v aktivnosti za ustrezno upravljanje in urejanje že evidentiranih grobišč ter priprava programov in aktivnosti glede še neevidentiranih grobišč.