Urna postavka arbitrov višja od slovenske minimalne plače

Na Hrvaškem ugibajo o stroških, ki jih bosta imeli državi z arbitražo o meji. Arbitražni sodniki naj bi na uro računali najmanj 500 evrov. Slovenija pa bo za arbitražo porabila 5 milijonov evrov.

Objavljeno
09. november 2009 12.53
Ti. K.
Ti. K.
Zagreb - Hrvaška in Slovenija si bosta stroške arbitraže o meji delili, čeprav je bilo v prvem Rehnovem predlogu sicer predvideno, da bo stroške krila Evropska unija.

V slovenskem prevodu sporazuma je zapisana številka 5 milijonov evrov, navaja hrvaški portal Većerni.hr. Vendar ni pojasnjeno, ali je vsota predvidena za celoten postopek ali zgolj za eno leto. Od tega so štirje milijoni so predvideni za stroške slovenske delegacije, ki šteje 20 oseb, preostali del denarja pa bo porabljen za nakup računalnikov in ustrezne programske opreme za kartografiranje.

 

Na Hrvaškem se sprašujejo, ali bodo tudi njihovi stroški tako visoki. Na Hrvaškem zunanjem ministrstvu glede stroškov nočejo govoriti, saj je za oceno po njihovih besedah še prehitro.

 

Sestanki arbitrov bodo potekali v Bruslju, EU bo zagotovila tehnično pomoč, tj. prostor. Državi pa bosta sami plačali arbitre, verjetno po uri, saj naj bi bila zaposlitev za polni čas neracionalna. Arbitražni sodniki naj bi na uro računali najmanj 500 evrov, je zapisal Većerni list. Pri tem se sklicuje na podatke ameriške firme Briscoe Ivester&Bazel LLP iz San Francisca, ki se ukvarja s spori na morju. 


Navajamo dva primera urnih postavk mednarodnik razsodnikov, katerih urne postavke poznamo.  Arbitri, ki sodijo o slovensko-hrvaškem sporu o nuklearki Krško, dnevno prejmejo 2000 evrov, za osem ur dela.  V Hagu deluje Stalno arbtiražno sodišče, kjer glavni tajnik in razsodnik uro dela opravijo za 250 evrov.