Uršulinke samostan v Mekinjah podarile občini Kamnik

Občina bo polnopravna lastnica postala 30. septembra.

Objavljeno
12. september 2016 17.49
Ma. F.
Ma. F.

Kamnik - Danes sta župan občine Kamnik Marjan Šarec in zastopnica Uršulinskega samostana v Mekinjah Zora Blagotinšek v poročni občinski dvorani podpisala darilno pogodbo, s katero Uršulinski samostan Mekinje podarja celoten kompleks samostana občini Kamnik. Z objektom občina prevzema tudi premičnine, ki predstavljajo bogato sakralno dediščino.

Pogovori o možnosti podaritve samostana občini Kamnik so se pričeli v poletnih mesecih preteklega leta, ko so uršulinke obvestile župana Marjana Šarca, da so pripravljene samostan podariti, z namenom, da bi se v njem lahko opravljale dejavnosti, ki bi bile v korist lokalni skupnosti.

Ker je prevzem tako velikega kompleksa nepremičnin lahko za občino veliko breme, je župan odločitev o sprejemu darila predložil v obravnavo občinskemu svetu, ki je 21. oktobra lani dal soglasje k sprejemu ponujenega darila. Sam podpis darilne pogodbe se je preložil zaradi usklajevanja besedila pogodbe, čiščenja nepremičnine ter dogovora o nekaterih drugih vidikih uporabe nepremičnin.

Predvidoma v prihodnjih mesecih bo župan imenoval komisijo, ki bo pregledala prostorske in druge možnosti, zbrala predloge ter pobude zainteresirane javnosti in oblikovala ustrezen predlog glede nadaljnje uporabe objekta. Vsekakor pa se je občina zavezala, da bo stavbo uporabljala na način, da bo spoštovala tudi njeno dosedanjo zgodovino oziroma namembnost.

Sama primopredaja bo v petek 30. septembra in s tem datumom bo občina Kamnik tudi polnopravna lastnica in posestnica Uršulinskega samostana Mekinje.