US proučuje možnost referenduma o sodniških plačah

Ustavno sodišče prvič obravnava zahtevo DZ, da odloči, ali bi z zavrnitvijo novele zakona o sistemu plač v javnem sektorju in novele zakona o sodniški službi lahko nastale protiustavne posledice.

Objavljeno
22. oktober 2009 13.29
An.B.
An.B.
Ljubljana - Ustavno sodišče (US) je prvič obravnavalo zahtevo DZ, da odloči, ali bi z odložitvijo uveljavitve ali zaradi zavrnitve novele zakona o sistemu plač v javnem sektorju in novele zakona o sodniški službi lahko nastale protiustavne posledice. Odločitve sodišča še ni mogoče pričakovati, je zapisala generalna sekretarka US Jadranka Sovdat.

 

Kot je znano, je državni zbor 5. oktobra na izredni seji odločil, da zahtevo za razpis zakonodajnega referenduma o noveli zakona o sistemu plač v javnem sektorju ter noveli zakona o sodniški službi vloži v presojo ustavnemu sodišču.

 

Poslanci SDS in SNS so namreč vložili zahtevo za razpis zakonodajnega referenduma o noveli zakona o sistemu plač v javnem sektorju in noveli zakona o sodniški službi, ki sodniške plače usklajujeta z odločbo ustavnega sodišča. Koalicijske poslanske skupine pa so predlagale, da se zahteva za razpis referenduma vloži v presojo ustavnemu sodišču.