Usodni da za zidovi Hudičevega turna

Prenova dolenjske znamenitosti. Za vsa dela letos 44.600 evrov. Stanovalci so uničevali freske.

Objavljeno
31. avgust 2017 15.59
Bojan Rajšek
Bojan Rajšek
Dolenjske Toplice – Topliška občina nadaljuje obnovo Hudičevega turna v Soteski, ki ga je zob časa že pošteno načel. Objekt so zgradili v 17. stoletju in je bil skupaj z gradom Soteska in njegovo okolico leta 1992 z odlokom takratne novomeške občine razglašen za spomenik lokalnega pomena.

Ko so pred stoletji takratni gradbeniki postavili objekt, se niso obremenjevali s škodljivimi vplivi talne vlage. A Hudičev turn, ki ga je zgradil grof Jurij Žiga Gallenberg, stoji na brežini, zato se talna voda ustavlja pri temeljih, ki jih razjeda, je pojasnil topliški župan Jože Muhič in dodal, da je bil skrajni čas za temeljito hidroizolacijo objekta, saj bi bila v nasprotnem primeru ogrožena statična trdnost tega dolenjskega bisera.

Nenasitni graščak

O Hudičevem turnu med tamkajšnjimi domačini kroži legenda, da je soteški graščak v času hude revščine od tlačanov zahteval davek, a ker mu niso mogli plačati, je v zameno zahteval njihove hčerke, nad katerimi se je nato spolno izživljal. Druga zgodba pa govori o tem, da je graščaku pripadala prva noč z vsako nevesto. Kmetje so menda v obeh primerih stolp prekleli in ga poimenovali Hudičev turn. Notranjost vrtnega paviljona, zgrajenega v obliki štiriperesne deteljice, je bogato poslikana z iluzionistično poslikavo iz konca 17. stoletja, pripisano delavniškemu krogu nizozemskega mojstra Almanacha. Med motivi je tudi prizor iz antične mitologije Zevsova ugrabitev Ganimeda na oboku pritličja. V nadstropju je naslikana iluzionistična stebriščna arhitektura, upodobitev rimskega boga Bakha in poosebitve vere, upanja in ljubezni. Iz pritličja v prvo nadstropje vodijo kamnite polžaste stopnice s poslikanimi stenami.

                 Notranjost Hudičevega turna je bogata s poslikavami. Foto: Bojan Rajšek/Delo

V objektu sklepajo tudi zakonske zveze. Po besedah vodje Turističnega informativnega centra Primoža Primca se je lani v Hudičevem turnu poročilo osem parov, letos že štirje. V njem vsako leto poteka koncert festivala Brežice. Po obnovi nameravajo objektu dodati še nove vsebine.

Stanovalci poškodovali freske

Pred 15 leti je bil objekt že saniran, a očitno neustrezno, saj so bili prostori še naprej vlažni in zatohli. Delavci so okrog turna že odkopali zemljino in poškodovano izolacijsko folijo nadomestili z novo ter okrog temeljev dva metra globoko nasuli drobljenec.

V drugi fazi obnove je predvidena še sanacija fresk, ki so jih pred leti poškodovali takratni stanovalci, ker niso poznali njihove kulturne vrednosti. Stene so na nekaterih delih razbili in vanje položili elektroinštalacije. »Precej tega smo sanirali lani, ko smo obnovili zidove, freske pa bomo morali še obnoviti oziroma bodo to storili strokovnjaki na podlagi fotografij in pričevanj,« je povedal Muhič.

Na ministrstvu za kulturo so povedali, da bodo po uspešni kandidaturi topliške občine na javni razpis njihovega ministrstva za leti 2017 in 2018 z njimi kmalu podpisali pogodbo o sofinanciranju obnove Hudičevega turna za konservatorsko-restavratorske posege na stenskih poslikavah v pritličju in na vhodnem portalu vrtnega paviljona, za kar bo občina namenila 28.400 evrov, 16.200 evrov pa bo primaknila država. Od konca 90. let prejšnjega stoletja do letos so v obnovo Hudičevega turna po besedah Primca vložili že skoraj 200.000 evrov.