Uspešen obisk predstavnikov Svetovne romske organizacije

Delegacija Svetovne romske organizacije (SRO) je končala dvodnevni obisk v Sloveniji. Ocenila ga je kot uspešnega, zadovoljni pa so bili tudi s pogovori s predstavniki vlade.

Objavljeno
17. februar 2007 19.20
Predsednik Zveze Romov Slovenije Jožek Horvat Muc
Murska Sobota - Delegacija Svetovne romske organizacije (SRO) je končala dvodnevni obisk v Sloveniji. Ocenila ga je kot uspešnega, zadovoljni pa so bili tudi z današnjimi pogovori s predstavniki vlade. Ti so jih seznanili z zadnjimi aktivnostmi za reševanje romske problematike, med katerimi so urbanistična ureditev bivališč, izobraževanje novinarjev in zaposlitveni center na Dolenjskem.

Kot je po srečanju na novinarski konferenci povedal predsednik vladne komisije za zaščito romske skupnosti, okoljski minister Janez Podobnik, so obravnavali vsa najpomembnejša vprašanja, ki zadevajo romsko skupnost. Predstavili so možnosti izobraževanja Romov, predvsem otrok in njihovih učiteljev, delovnopravni položaj ter status romskih svetnikov. Pri slednjem se obetajo spremembe tudi v občini Grosuplje, saj naj bi spremenili zakon, tako da bi Romi tudi tam dobili svojega predstavnika v občinskem svetu. SRO vladi tudi zaupa, da bo uspešno rešila zaplet z družino Strojan, je še dodal Podobnik.

SRO je njen predsednik Stanislaw Stankiewicz predstavil kot neodvisno organizacijo, ki želi sodelovati z ustanovami v vsaki državi, kar ji vse bolj uspeva. Tudi v okviru EU so vključeni v številne ustanove, imajo pa tudi evropski romski forum. Njihov glavni cilj je, da romska tradicija in kultura ne izgineta, pač pa se ohranita.

Tudi predsednik Zveze Romov Slovenije Jožek Horvat Muc je prvi obisk predstavnikov SRO, ki je bila leta 1971 ustanovljena v Londonu, ocenil kot koristen, sicer pa po njegovem razmere v Sloveniji v organizaciji dobro poznajo. Tudi Horvat upa, da bodo nadaljnji pogovori med SRO in slovensko vlado Romom prinesli pozitivne rezultate. Kot pomembne ta hip je omenil dogovore o vprašanju romskega svetnika v občini Grosuplje ter aktivnosti ministrstva za okolje in prostor za reševanje statusa romskih naselij. SRO je Horvatu podelila tudi posebno priznanje oziroma certifikat.

Z obiskom je bil zadovoljen tudi direktor Urada za narodnosti Stane Baluh, kot je povedal, so ga bili veseli, izmenjava pogledov je bila zelo koristna, izredno pozitiven primer sodelovanja pa se tako širi v evropski prostor.