Uspešna prva faza izdajanja dohodninskih odločb

Davčna uprava RS je do konca roka za oddajo kontrolnih podatkov po elektronski poti prejela podatke o dohodkih zavezancev za dohodnino v lanskem letu od 63.300 izplačevalcev, na hranilnih medijih pa od 3070 izplačevalcev.

Objavljeno
01. februar 2007 17.26
Virtualna asistentka Vida
Ljubljana - Davčna uprava RS (Durs) je do konca roka za oddajo kontrolnih podatkov 31. januarja po elektronski poti prejela podatke o dohodkih zavezancev za dohodnino v lanskem letu od 63.300 izplačevalcev, na hranilnih medijih pa od 3070 izplačevalcev. Zdaj čakajo še na podatke, ki so jih izplačevalci poslali po pošti v zakonskem roku. Z oddajo kontrolnih podatkov je zaključena prva faza izdajanja dohodninskih odločb za leto 2006, so sporočili iz Durs.

S tem ko so izplačevalci prejemkov pravočasno oddali kontrolne podatke, so davčni upravi omogočili, da bo lahko pravočasno pripravila predizpolnjene napovedi za odmero dohodnine za leto 2006, ki jih bo letos poslala vsem zavezancem za dohodnino. Prve bo začela pošiljati sredi marca, vsi zavezanci pa naj bi jih prejeli najpozneje do 31. marca.

Dohodninski zavezanci bodo morali podatke le preveriti, vpisati morebitne olajšave, obrazec podpisati in ga najpozneje do 30. aprila poslati na davčne urade oz. izpostave. Ob tem na Durs opozarjajo, da bodo morali tisti zavezanci, ki predizpolnjene napovedi ne bodo prejeli, preveriti, ali jo morajo kljub temu oddati.

Zavezancem bo letos v pomoč pri izpolnjevanju napovedi za dohodnino tudi virtualna davčna asistentka Vida, ki je od danes dostopna na spletnem naslovu www.durs.gov.si. Vida je računalniški sistem, ki odgovarja na splošna in preprosta vprašanja v zvezi z dohodnino. Ni sicer davčni svetovalec, ima pa v svoji bazi znanja odgovore na splošna vprašanja o dohodnini. Na Durs bodo spremljali vprašanja in odgovore ter s tem dopolnjevali knjižnico znanja.

S tem se bo močno razbremenilo zaposlene na Durs, ki so morali odgovarjati na preprosta in ponavljajoča se vprašanja. Samo v treh mesecih so denimo na Durs prejeli okoli 286.000 vprašanj, večinoma preprostih in enostavnih (Do kdaj moram oddati napoved?, Kam vpišem določene prihodke?) V primeru, da Vida ne bo znala odgovoriti na vprašanje, sistem omogoča prevezavo na referenta v davčni upravi.