Ustanovili konzorcij za reševanje ŠC Pohorje

Slaba banka očita mariborski občini in Nipi, da z reševanjem žičničarsko-turističnega podjetja ne mislita resno.

Objavljeno
19. september 2014 23.52
tre*POHORSKA VZPENJAČA
Urban Červek, Miha Rubin
Urban Červek, Miha Rubin

Maribor - Zaradi neuspešnih pogajanj med mariborsko občino in »slabo banko« je vse več možnosti, da bo ta Športni center (ŠC) Pohorje spustila v stečaj. Medtem je vodstvo občine danes razkrilo nov poskus rešitve: ustanovili so konzorcij, ki je dal skupno ponudbo za odkup žičničarsko-hotelirskega podjetja.

Družbi za upravljanje terjatev bank (DUTB) zmanjkuje potrpljenja pri pogajanjih z vodstvom Mestne občine Maribor (MOM) glede morebitnega najema oziroma nakupa ŠC Pohorje, ki je v velikih težavah. Ker ŠC Pohorje posluje negativno, DUTB pa kot glavna lastnica tega podjetja ne vidi možnosti za njegovo uspešno prestrukturiranje, se z vsakim dnem podaljševanja agonije razmere le še poslabšujejo.

Državna slaba banka ima v ŠC Pohorje za kar 52 milijonov evrov »premoženja«, kar pomeni, da je to podjetje ena njenih največjih »strank«. Deset milijonov evrov je (bilo) vredno lastništvo, ki je bilo na DUTB preneseno z NKBM in NLB, 42 milijonov pa znašajo terjatve do ŠC Pohorje, ki so pravtako pristale na slabi banki.

Čeprav lastniški delež ni vreden nič, saj ima ŠC Pohorje negativni kapital, pa bi se lahko DUTB delno poplačala v stečajnem postopku s prodajo premoženja. Izračun DUTB kaže, da bi jim skozi stečaj uspelo dobiti največ denarja. Menijo namreč, da resnega kupca za ŠC Pohorje kljub mednarodnemu razpisu niso našli.

Na razpis so sicer prejeli ponudbi Nipe, zanjo stoji MOM, in podjetja Skupina Up, za katerim je tuji vlagatelj. Kot je danes povedal župan Andrej Fištravec, pa zdaj v odnosu do slabe banke ne nastopajo več sami, temveč »znotraj konzorcija za rešitev Pohorja.«

V tem se v prvem koraku združujeta Nipa in Skupina Up, ob tem pa so odprti tudi za ostale investitorje. »Nastaja tudi konzorcij zainteresiranih za izvedbo zimske sezone 2014/2015,« je dejal Fištravec. Kot so povedali na MOM, bi konzorcij do morebitnega odkupa vso infrastrukturo ŠC Pohorje (razen gondole) vzel v najem, pri čemer bi ob najemu trženje kapacitet ŠC Pohorje prevzele Terme Maribor, Društvo gostincev Pohorja pa poskrbelo za zagon in upravljanje žičnic na Arehu.

DUTB: Zadeve počistiti skozi stečaj

»Podjetje je tako obremenjeno z neracionalnimi naložbami in škodljivimi pogodbami, da je preobrat nemogoč brez veliko investiranega denarja in nekajletnega intenzivnega prestrukturiranja, za kar pa ni ne časa ne denarja. Za DUTB je najbolje, da se zavede prečistijo skozi stečaj, novi lastniki pa začnejo na novo,« smo izvedeli od sogovornika, ki ne želi biti imenovan.

Seveda pa bi tak scenarij pomenil hud udarec za mariborski turizem, zato so se že pred časom začela intenzivna pogajanja z MOM, ki pa še niso obrodila sadov; nazadnje se niso mogli dogovoriti o pogojih najema žičnic.
Predlog slabe banke je bil, da bi dala žičnice v najem za 310.000 evrov letne najemnine, pri čemer pa ob morebitni sklenitvi pogodbe denarnega toka ne bi bilo, saj bi upoštevali že plačano aro v času pogajanj o najemu.

V začetku julija je Nipa (hčerinska firma občinskega Nigrada) na podlagi predpogodbe o najemu ŠC Pohorje namreč že plačala 310.000 are, a so potem pogajanja o najemu klavrno propadala. Zdaj nov konzorcij to aro ponuja DUTB za najem infrastrukture za čas do odkupa.

Na DUTB bodo ponudbo konzorcija proučili, so pa danes v sporočilu očitali MOM in Nipi, da z reševanjem ŠC Pohorje ne mislita resno. »Izkazalo se je, da zasebni in politični interesi, povezani s prihajajočimi volitvami, prevladujejo nad poslovnimi,« so zapisali na DUTB.

V vodstvu MOM so ta očitek odločno zavrnili in poudarili, da so v reševanje ŠC Pohorje v minulih mesecih vložili precej denarja.