Ustanovili novo zvezo Romov

V Črnomlju so ustanovili novo zvezo Romov Bele krajine, Dolenjske in Posavja kot novo krovno zvezo, vzporedno že obstoječi Zvezi Romov Slovenije.

Objavljeno
24. januar 2007 23.17
Črnomelj – V Črnomlju so v danes popoldan ustanovili novo zvezo Romov Bele krajine, Dolenjske in Posavja kot novo krovno zvezo, vzporedno že obstoječi Zvezi Romov Slovenije. Ustanovitev nove zveze so podprli nekateri romski občinski svetniki (semiški, metliški, trebanjski, kočevski) in društva iz Črnomlja, Semiča in Trebnjega. Za predsednika nove zveze so izvolili Antona Hudorovca iz Črnomlja, tudi predsednika črnomaljskega romskega društva Roma in nekdanjega podpredsednika Zveze Romov Slovenije, ki je pred časom odstopil s tega mesta.

»V našo novo zvezo se je poleg društev danes vključilo še 39 romskih posameznikov. Nikogar ne bomo prepričevali naj pride k nam, nikomur ne bomo »ugrabljali« društev, vsak naj presodi delo enih in drugih in se odloči. Prepričan sem, da jih bo kmalu veliko pri nas, sicer pa je bila že danes dvorana občinskega sveta premajhna za nas vse, ki smo prišli,« je povedal predsednik novoustanovljene zveze Anton Hudorovac.

Razmere med Romi ob ustanavljanju nove zveze niso idilične. Črnomaljski romski društvi Vešoro z Lokev in Jagori iz Kanižarice se nista vključili v novo zvezo. Ostali sta pri stari. Nekako nedoločena ostaja vloga metliškega romskega društva Kham, katerega predsednik in metliški občinski svetnik Matjaž Hudorovac je bil na seji. »Predsedniki društev in občinski svetniki se bodo dogovarjali o svojem povezovanju,« je še dodal Anton Hudorovac. »Nas je tu 60 odstotkov, onih drugih pa 40 odstotkov. Torej smo tudi mi upravičeni do nekaj denarja. Nekateri pa skušajo ribariti v kalnem in ohranjati nejasen položaj,« je opisal razmere eden ustanoviteljev nove zveze in semiški romski občinski svetnik Damjan Hrvat.

Preberite v četrtkovem tiskanem Delu!