Ustanovitev združenja proti korupciji v EU

V Novi Gorici v hotelu Perla se bo začela 9. letna konferenca Evropskih partnerjev proti korupciji (EPAC), katere soorganizatorja sta komisija za preprečevanje korupcije in ministrstvo za notranje zadeve.

Objavljeno
03. november 2009 21.32
Matjaž Albreht
Matjaž Albreht
Ljubljana - Nocoj se bo v Novi Gorici v hotelu Perla začela 9. letna konferenca Evropskih partnerjev proti korupciji (EPAC), katere soorganizatorja sta komisija za preprečevanje korupcije in ministrstvo za notranje zadeve. Mednarodni strokovnjaki, ki bodo sodelovali na konferenci (prijavljenih jih je več kot 80), bodo predstavili razne vidike boja proti korupciji, med katerimi bo glavna tema »z integriteto proti korupciji«. Na konferenci naj bi sprejeli tudi statut nove Evropske mreže proti korupciji (EACN). Konferenca sodi med prednostne naloge slovenskega predsedovanja odboru ministrov Sveta Evrope na področju krepitve varnosti evropskih državljanov.

EPAC je združenje, ki povezuje dve vrsti protikorupcijskih organizacij v Evropi (geografsko). Na začetku je bila to organizacija policijske notranje zaščite, pozneje pa so se pridružile razne protikorupcijske agencije. Združenje danes povezuje že 55 članic iz vseh 27 držav EU in štirih držav opazovalk. Do zdaj so članice delovale v okviru rednih letnih konferenc in si na njih izmenjevale izkušnje, predvsem primere dobrih praks. Svet Evropske unije pa je leta 2008 sklenil, da bo ustanovil svoje protikorupcijsko združenje, ki bo temeljilo na izhodiščih EPAC.

Več v sredini tiskani izdaji Dela