Ustavila jih nista ne požar ne birokracija

Leto po udaru strele Aeroklub Celje pripravlja dobrodelni koncert za dokončanje hangarja na Športnem letališču Levec.

Objavljeno
02. avgust 2017 21.36
Špela Kuralt
Špela Kuralt
Celje – Strela, ki je v avgustov­ski večerni nevihti lani zanetila požar na celjskem letališču, kjer so pogoreli hangar in vsa letala v njem, članom Aerokluba Celje ni vzela poguma. Okostje novega, betoskega hangarja že stoji, da ga bodo lahko dokončali, pa pripravljajo zadnji petek v avgustu velik dobrodelni koncert.

Lanski 15. avgust bo za člane Aerokluba Celje za večno zapisan kot črn dan. Podpredsednik kluba Erazem Polutnik, ki stanuje v bližini letališča, je usodnega večera tja prišel hkrati z gasilci. »Žena je zvečer gledala skozi okno in videla strelo. Še sam sem pogledal in videl nad hangarjem oblaček, kar se mi je zdelo čudno, saj je še vedno deževalo. Spletna kamera ni delala. In sem se odpeljal na letališče. Že z glavne ceste sem videl dim, ki se je valil iz hangarja. Ko pa sem zavil, je iz hangarja že bruhal ogenj. Ni bilo nobene možnosti, da bi odprli vrata in kaj rešili. Tudi gasilci so takoj začeli varovati sosednji hangar, od koder smo reševali preostala letala. Kar bosi smo hodili po tisti vodi, ki je bila skoraj vroča in čisto črna od saj,« se še vedno živo spominja nesrečne noči.

Sosednji objekt in vsa letala v njem so rešili, pogoreli pa so najstarejši hangar, učilnica, delavnica, vseh 13 prikolic Aerokluba Celje, sedem jadralnih letal, dva avtomobila: »Škodo smo ocenili na dva milijona evrov. Hangar in nekatera letala, predvsem zasebna, so bili zavarovani, vendar ne vsa. Objekt je bil star in temu primerna je bila tudi zavarovalnina,« pravi Polutnik.

Marljive roke, nadležni postopki

V aeroklubu so po nesreči takoj pljunili v roke. Krila jim je dalo tudi več kot sto prostovoljcev iz štirih drugih aeroklubov po Sloveniji, ki so prišli pomagat čistit letališče nekaj tednov po požaru. Celjski aeroklub ima okoli 150 članov in vsi pomagajo postavljati nov hangar, ki ga je zasnoval arhitekt, tudi član celjskega aerokluba, Matjaž Gril iz biroja Gril Kikelj. Vse kljub temu ni šlo gladko, razlaga Polutnik: »Naučili smo se, zakaj tujci niso tako navdušeni priti v Slovenijo. Celotno letališče je vodovarstveno območje in morali smo dobiti cel kup soglasij. Gre za veliko birokracije. Vsi pristojni so bili zelo korektni, razumeli so razmere in so nam pomagali, le naša pravila so pač tako napisana, da dlje traja.«

Polutnik pravi, da so hvaležni vsem, ki so pomagali, in da je najbolj pomembnih tristo pridnih rok članov aerokluba: »Med 150 člani so praviloma sami uspešni ljudje. Obstaja neka teorija, da ima človek, ki je jadralni pilot, če želi dobro leteti, tudi vse drugo dobro urejeno. Tako smo pri postavljanju hangarja v svojih vrstah našli vse, od arhitekta do strojnih in elektroinženirjev ter gradbenih inženirjev.«

Novi hangar že stoji, vendar ga morajo še dokončati. Letal, ki so zgorela, večinoma ne bodo nadomeščali. Starodobnika, ki so ga člani sami obnovili, niti ne morejo. Da bi si dokončanje hangarja olajšali, bodo 25. avgusta pripravili dobrodelni koncert, na katerem bodo nastopili Šank Rock, Nude, Uroš Planinc group in tudi narodno-zabavni ansambli. Poleg zbiranja denarja je cilj koncerta približati jadralno letenje mladim in družinam, pravi Polutnik: »Z jadralnim letalom lahko letiš z dopolnjenim 14. letom. Zato želimo, da tudi mladi in družine vidijo, kaj se na aerodromu dogaja.« Koncert sovpada s Sailplane Grand Prixom oziroma, kot pravi Polutnik, s formulo ena jadralnega letenja, na katerem v Celju pričakujejo pilote svetovnega ranga.