Ustavili izkop premoga v Velenju

Zaradi večje okvare v Premogovniku Velenje bodo rudarji počivali do četrtka.

Objavljeno
02. september 2013 16.14
Brane Piano, Celje
Brane Piano, Celje
Velenje - Iz Premogovnika Velenje so sporočili, da je v nedeljo ob osmih zjutraj prišlo do večje okvare na opremi za izvoz premoga iz jame in da bodo popravila predvidoma trajala do četrtka. Po načrtih pa napredujejo dela pri gradnji več kot pol kilometra globokega novega izvoznega jaška v neposredni bližini Termoelektrarne Šoštanj.

Do okvare je v nedeljo prišlo med prevozom materiala in opreme v jamo. Izvozne naprave je samodejno zaustavil varnostni sistem. Med zaustavljanjem so bili poškodovani ležaji ohišij na gredi bobna izvoznega stroja. O dogodku so poldrugo uro kasneje obvestili pristojnega rudarskega inšpektorja, ki je še isto dopoldne opravil ogled in ni ugotovil nepravilnosti pri ravnanju s strojem.

Takoj po okvari so rudniški vzdrževalci zavarovali izvozne posode, sprostili nosilne vrvi in ocenili poškodbe. Prav tako včeraj so že začeli zamenjevati poškodovano ležajno ohišje. Vendar gre za zahtevno opravilo, zaradi česar bodo popravila predvidoma trajala do 5. septembra. V tem času rudnik ne bo obratoval. Izpadle delovne dneve bodo nadomestili z delovnimi sobotami v septembru in oktobru, tako da proizvodni plan ne bo ogrožen.

Medtem pa v Premogovniku Velenje nadaljujejo z gradnjo drugega izvoznega jaška NOP II, eno najpomembnejših razvojnih investicij Premogovnika Velenje, ki bo pocenil kopanje premoga v Velenju za bodoči šesti blok Termoelektrarne Šoštanj.

Izkop je dosegel globino 174 metrov, betonska obloga pa je izdelana do globine 164 metrov. Predvidevajo, da bodo zaradi razmeroma ugodnih geoloških pogojev napredovali s hitrostjo 20 do 25 metrov na mesec in da bodo predvideno globino 505 metrov dosegli marca 2015.