Ustavitev postopka proti Sloveniji zaradi vinjet?

Minister Vlačič pričakuje, da bo Evropska komisija ustavila pravni postopek proti Sloveniji zaradi vinjet. To mu je v neformalnih pogovorih menda nakazal komisar za promet Antonio Tajani.

Objavljeno
09. oktober 2009 18.46
Ka. Ž. /STA
Ka. Ž. /STA
Bruselj, Luxembourg - Minister za promet Patrick Vlačič pričakuje, da bo Evropska komisija ustavila pravni postopek proti Sloveniji zaradi vinjet. Kot je pojasnil iz Luksemburga, kjer se udeležuje zasedanja prometnih ministrov EU, mu je to nakazal komisar za promet Antonio Tajani v neformalnih pogovorih.

 

Iz neformalnih pogovorov Vlačiča in Tajanija pred dnevi na Švedskem se je po ministrovih besedah dalo razumeti, da so zadnje slovenske rešitve v skladu z evropskim pravom, čeprav dokončnega umika postopka še ni, kot tudi nadaljevanja ni nadaljevanja postopka z drugim opominom, obrazloženim mnenjem, ni.

 

"Mislim, da lahko brez večjega špekuliranja rečem, da gre samo še za formalnost," je minister odgovoril na vprašanje, zakaj torej Evropska komisija več mesecev po spremembi vinjetnega sistema v Sloveniji še ni sprejela odločitve, ali bo nadaljevala ali ustavila postopek proti Sloveniji.

 

Tudi komisar Tajani je bil konec septembra v Bruslju optimističen, da bosta Evropska komisija in Slovenija našli rešitev za problem slovenskih vinjet. Ni pa želel povedati, kdaj bo Evropska komisija sprejela odločitev, ali bo nadaljevala ali prekinila postopek, ki ga je zaradi tega pred enim letom sprožila proti Sloveniji.

 

Tedaj je bilo mogoče izvedeti le, da odločitve še ne bo zelo kmalu; po neuradnih informacijah naj bi se čakalo na sestavo nove Evropske komisije, ki pa je odvisna od zapletov z Lizbonsko pogodbo na Češkem. Danes so v Evropski komisiji povedali, da v povezavi s slovenskimi vinjetami ni nič novega.

 

Minister Vlačič je sicer danes še poudaril, da bi, če ne bi nič naredili, ko so prevzeli vlado, hitro dobili obrazloženo mnenje. "Obrazloženo mnenje pa pomeni praktično prepoved vseh izplačil evropskih sredstev," je pojasnil Vlačič. Ker so to preprečili, so po njegovih besedah ves ta čas uspešno črpali evropska sredstva.

 

Evropska komisija je sicer zaradi uvedbe vinjet ustavila projekt gradnje avtocestnega odseka Draženci-Slivnica, za katerega naj bi Slovenija dobila približno 88 milijonov evrov evropskih sredstev, ki bi jih morala počrpati do konca leta 2010. Komisija je tudi opozorila, da je pripravljena zamrzniti dodatna sredstva, če rešitve glede vinjet ne bo kmalu.

 

Minister poudarja, da bo Slovenija letos na tem področju počrpala vsa sredstva, ki jih je načrtovala. Minister je tako s črpanjem zadovoljen in uspešno koriščenje sredstev je po njegovih besedah v času finančne in gospodarske krize zelo pomembno.

 

Postopek proti Sloveniji zaradi vinjet je bil sprožen pred približno enim letom, 2. oktobra lani, ko je komisija ocenila, da tedanje slovenske letne in polletne vinjete niso v skladu s pravnim redom EU, ker diskriminirajo državljane EU, ki slovenskih cest ne uporabljajo tako pogosto kot Slovenci. Slovenija je dobila prvi opomin, da mora spremeniti vinjetni sistem.

 

Potem ko je 1. julija lani uvedla polletne in letne vinjete po 35 evrov in 55 evrov, je slovenska vlada po pripombah komisije predlagala uvedbo tedenske vinjete za 15 evrov, ukinitev polletne vinjete in podražitev letne vinjete s 55 na 95 evrov, nazadnje pa je predlagala še uvedbo mesečnih vinjet za 30 evrov. 1. julija letos je nov sistem tudi uveljavila.

 

Komisar Tajani je sprva od Slovenije zahteval tedenske vinjete za pet evrov, nato za 8,5 evra, nato za največ deset evrov, nazadnje pa je želel, da bi bila cena nižja od prvotnega slovenskega predloga, ki je bil 15 evrov. V zadnjih izjavah poudarja, da je zadovoljen z odzivom Slovenije, a končne odločitve Evropske komisije še ni.