Ustavni sodniki ustno o davku na nepremičnine

Ustavni sodniki so februarja začasno zadržali izvajanje določb, ki omogočajo odmero davka v letu 2014, zdaj bodo poročali o ustavnosti.

Objavljeno
26. marec 2014 09.39
Posodobljeno
26. marec 2014 09.57
acr ustavno sodišče
K. F., gospodarstvo
K. F., gospodarstvo

Ljubljana – Ustavni sodniki bodo v petek ob 11.30 ustno razglasili odločitev o skladnosti zakona o davku na nepremičnine z ustavo, so sporočili s sodišča.

Za Slovensko tiskovno agencijo (STA) so na ustavnem sodišču pojasnili, da odločanje o noveli zakona o davku na nepremičnine, ki ga bo državni zbor opravil v petek, ne bo vplivalo na načrtovani rokovnik ustavnega sodišča v povezavi s tem davkom. Ustavni sodniki torej ne bodo čakali, kaj bodo sklenili poslanci, ko bodo odločali o vladnih popravkih v zakonu, saj novela za ustavno presojo tudi ni pomemebna: ustavni sodniki namreč presojajo zakon, kakršen je začel veljati 1. januarja 2014. Za to besedilo so predlagatelji tudi zahtevali ustavno presojo.

Popravljanje zakona ne vpliva na rokovnik sodišča

Po poročanju STA so na ustavnem sodišču poudarili, da »morebitna novela ne velja, dokler ne bo objavljena v uradnem listu, poleg tega pa so možni tudi zapleti z vetom državnega sveta«. O vsakem zakonu, za katerega glasujejo poslanci državnega zbora, se ima namreč pravico izreči tudi državni svet in zahtevati veto, zaradi katerega morda državni zbor ponoviti glasovanje, to pa podaljša zakonodajni postopek do objave besedila v uradnem listu. Vlada zaradi davka na nepremičnine popravlja tudi zakon o množičnem vrednotenju nepremičnin.

Ustavno sodišče je 7. februarja sporočilo, da je do ocene ustavnosti začasno zadržalo izvajanje vseh zakonskih določb, ki urejajo odmero nove dajatve v letu 2014. Državna sekretarka na ministrstvu za finance Mateja Vraničar je napovedala, da bo vlada takoj preučila odločbo ustavnega sodišča in hitro pripravila spremembe in dopolnitve zakona, če bodo ustavni sodniki posamezne člene zakona prepoznali za neustavne.

Ustne razglasitve niso pogoste

Ustno razglasitev odločitve ustavnega sodišča omenja 54. člen poslovnika ustavnega sodišča. Ta določa: Kadar se odločitev razglasi ustno, razglasi predsednik izrek odločbe ali sklepa, sodnik poročevalec pa navede bistvene razloge za sprejeto odločitev.« Ustna razglasitev izreka odločbe ali sklepa je vedno javna, še določa 54. člen poslovnika.

Takoj po končani razglasitvi je odločitev ustavnega sodišča dosegljiva tudi v papirni obliki in objavljena na spletni strani ustavnega sodišča.

Ustne razglasitve odločitev niso pogoste. Za takšno obliko javne objave so se ustavni sodniki, na primer, odločili leta 2010, ko so 6. decembra ob 11. uri ustno razglasili odločitev v zvezi s pobudo krajevne skupnosti Ankaran, krajevne skupnosti Mirna in drugih za oceno ustavnosti zakona o ustanovitvi občin ter o določitvi njihovih območij.