Ustavno sodišče ni odločalo o pritožbi Pečanove

Ustavno sodišče ni odločalo o pritožbi in predlagani pobudi za presojo ustavnosti, ki ju je posredovala Breda Pečan zaradi izolskega volilnega zapleta.

Objavljeno
18. januar 2007 20.23
Ljubljana – Ustavno sodišče ni odločalo o pritožbi in predlagani pobudi za presojo ustavnosti, ki ju je posredovala Breda Pečan zaradi izolskega volilnega zapleta.

Ribičiča bodo na njegov predlog izločili

Na 17. točko dnevnega reda današnjega zasedanja ustavnega sodišča je bila uvrščena zgolj zato, ker je sodnik dr. Ciril Ribičič predlagal svojo izločitev pri odločanju o tej zadevi. Sodišče je odločilo, da se sodnik Ribičič izloči tako pri obravnavanju in odločanju o pobudi za oceno ustavnosti izpodbijanih zakonskih določb kot tudi v primeru ustavne pritožbe, ki sta jo skupaj vložili Breda Pečan in Jožefa Pečar, upokojenka iz izolskega doma upokojencev.

Ciril Ribičič se je v predlogu za svojo izločitev skliceval na dejstvo, da sta bila s pritožnico dolga leta poslanca iste poslanske skupine v državnem zboru. To je lahko okoliščina, ki bi lahko zbudila dvom o njegovi nepristranskosti in jo predvideva 6. točka 70. člena zakona o pravdnem postopku. Določba na splošno navaja razloge, zaradi katerih sodnik ne sme opravljati sodniške funkcije. V prihodnjih dneh bo Breda Pečan vložila še pritožbo na upravno sodišče zaradi svojega nasprotovanja poročilu o izidu volitev občinske volilne komisije in zaradi nasprotovanja ugotovitvenemu sklepu občinskega sveta o potrditvi županskega mandata Tomislavu Klokočovniku.