Ustavno sodišče odločilo glede pokojninske reforme

Ustavno sodišče je danes odločilo glede zahteve državnega zbora za presojo posledic referendumske pobude o pokojninski reformi, vendar pa odločitev javno še ni znana. Razglasili jo bodo ustno, in sicer v ponedeljek, so sporočili s sodišča. Predsednik vlade Borut Pahor je dejal, da bo odločitev glede referenduma o pokojninski reformi spoštoval.

Objavljeno
10. marec 2011 10.54
Ni. Č., Ne. Š., delo.si
Ni. Č., Ne. Š., delo.si
Ljubljana - Premier Borut Pahor danes o odločitvi ustavnega sodišča glede referenduma o pokojninski reformi ni želel ugibati, a je zatrdil, da bo odločitev spoštoval. Predsednik vlade je dejal, da bo Slovenija, v primeru da bo ustavno sodišče referendum dovolilo, unikatna država, saj bodo se bo o fiskalnem vprašanju odločalo na voliščih. Kljub temu pa se bodo v tem primeru soočili z nasprotniki reforme in poskušali referendum dobiti.

Pahor trdi, da je reforma pravična, in opozorja, da bi bilo korenitejšo reformo v prihodnje še težje sprejeti. Tisti, ki ji nasprotujejo, morajo zato povedati, kakšna je alternativa, meni. Kot navaja STA, je premier pozval, da predmet morebitnega referenduma ne bi postalo odločanje o podpori vladi.

Odločitev sodišča bo znana v ponedeljek

"Ponavadi odločitve niso bile znane isti dan, četudi je ustavno sodišče odločilo," je Erik Kerševan dejal za STA. To po njegovih besedah v praksi pomeni, da tudi zaradi morebitnih ločenih mnenj, redakcije in podobnega ustavno sodišče potrebuje še kakšen dan ali dva, preden odločba postane javna.

Kerševan je pojasnil še, da sodišče ne more sprejeti neko odločitev, dokler je ne podpre večina, torej pet sodnikov.

Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve si prizadeva, da bi reforma v primeru, če referenduma ne bo, začela veljati s 1. julijem. Če pa referendum bo in bo reforma na njem zavrnjena, zakonodajalec leto dni ne bo smel spreminjati pokojninskega sistema.

Po mnenju državnega zbora, ki je zahtevo za ustavno presojo na ustavno sodišče posredoval 12. januarja, zaradi neuveljavitve novega pokojninskega zakona že prihaja do neustavnega stanja. V prihodnje bo v primeru njegove neuveljavitve še slabše, saj brez pokojninske reforme država ne bo zmogla izpolnjevati svojih obveznosti kot socialna država.

Zveza svobodnih sindikatov Slovenije, ki je vložila pobudo za začetek postopka za razpis referenduma sredi decembra lani, ocenjuje, da zgolj domneva o ogroženem izvajanju socialne funkcije države še ne pomeni, da obstajajo razlogi za omejitev referenduma.