Ustavno sodišče zavrnilo Kosovo pobudo

Ustavno sodišče je soglasno zavrnilo pobudo za začetek postopka za oceno ustavnosti in zakonitosti dopolnitev poslovnika Komisije državnega zbora po zakonu o preprečevanju korupcije.

Objavljeno
05. oktober 2009 14.26
Drago Kos
Ti. K./STA
Ti. K./STA
Ljubljana - Ustavno sodišče je soglasno zavrnilo pobudo za začetek postopka za oceno ustavnosti in zakonitosti dopolnitev poslovnika Komisije državnega zbora po zakonu o preprečevanju korupcije, so sporočili iz omenjenega sodišča. Predlog je komisija, ki jo zastopa njen predsednik Drago Kos, ustavnemu sodišču posredovala 6. julija letos.

 

Kot je v obrazložitvi pobude zapisal Kos, so s spremembami poslovnika njihovi avtorji uredili razmerja, ki jih lahko uredi le zakon ali na njegovi podlagi sprejet podzakonski predpis. Komisiji DZ po zakonu o preprečevanju korupcije pa so omogočili, da v nasprotju s svojo zakonsko določeno vlogo preiskuje, vrednoti in obdeluje podatke o pojavih korupcije, vključno z osebnimi podatki domnevnih osumljencev, je v sporočilu za javnost zapisal predsednik komisije za preprečevanje korupcije.

 

Kos opozarja, da so avtorji sprememb poslovnika komisijo kot samostojni in neodvisni državni organ postavili v položaj, ko bi morala za uresničevanje političnih ciljev komisije DZ po zakonu o preprečevanju korupcije opravljati naloge, za katere v ustavi in zakonu o preprečevanju korupcije ni podlage. Dopolnitve poslovnika komisije DZ po njegovem zato neposredno posegajo v pravni položaj protikorupcijske komisije.

 

Ustavno sodišče je pobudo protikorupcijske komisije, kot rečeno, zavrnilo. Kot je v obrazložitvi zapisal njegov podpredsednik Ciril Ribičič, so državni organi ustanovljeni z zakonom za izvrševanje funkcij države. Glede na to so po njegovem nosilci pristojnosti in ne nosilci pravic in pravnih interesov, s katerimi bi lahko prosto razpolagali.

 

Vsebino pojma "pravni interes" je po njegovih navedbah treba razlagati ob upoštevanju zakona o ustavnem sodišču. Zato ne zadošča, da gre za kateri koli pobudnikov položaj, ki je pravno urejen, pač pa mora biti položaj urejen v njegovem zasebnem interesu oz. mora izpodbijana določba posegati v njegov zasebni in pravno varovan interes.

 

Posamezen organ oblastnih nalog ne izvršuje v lastnem interesu, ker bi bilo to v nasprotju z logiko oblastnega odločanja v demokratični družbi, so prepričani na ustavnem sodišču. Zato protikorupcijska komisija po njihovem ne izkazuje pravnega interesa za začetek postopka za oceno ustavnosti oziroma zakonitosti izpodbijanega akta.

 

Komisija DZ po zakonu o preprečevanju korupcije, jo vodi Branko Marinič (SDS), je 26. maja letos sprejela spremembe poslovnika komisije, po katerih bo lahko na Komisijo za preprečevanje korupcije RS vlagala prijave o sumih korupcije. Slednja ji bo tudi morala o svojem delu namesto vsake tri mesece poročati vsak mesec.

 

Kot je ob sprejetju sprememb povedal Marinič, sprememba poslovnika komisije omogoča, da ne bo več samo "poštar", ko je lahko državni komisiji za preprečevanje korupcije, ki jo vodi Drago Kos, zgolj posredovala sume korupcije, ki jih je prejela, pač pa bo lahko tudi sama aktivno vlagala prijave o sumu korupcije.