Utrditev in razpad

Kongres LDS, ki je bil to soboto, je bil že v pripravah zastavljen kot spopad za prihodnost te stranke.

Objavljeno
28. januar 2007 18.41
Glasovanje o zaupnici predsedniku stranke Jelku Kacinu ni bilo samo vprašanje zaupanja v njegove voditeljske sposobnosti, ampak tudi sprejemljivosti programske usmeritve in političnega sloga, ki ju pooseblja Kacin
Kongres LDS, ki je bil to soboto, je bil že v pripravah zastavljen kot spopad za prihodnost te stranke. Zato glasovanje o zaupnici predsedniku stranke Jelku Kacinu ni bilo samo vprašanje zaupanja v njegove voditeljske sposobnosti, ampak tudi sprejemljivosti programske usmeritve in političnega sloga, ki ju pooseblja Kacin.

Kot je videti, je bila večina dilem v stranki razrešenih še pred kongresom, predsednik je bil na terenu deležen velike podpore, pomisleki nasprotne strani v stranki pa razumljeni kot vnašanje razdora v času, ko je tako zelo potrebna enotnost. Razmeroma velika podpora, izražena v glasovanju o zaupnici predsedniku Kacinu, naj bi demonstrirala prav to enotnost. Veliko izstopov doslej pomembnih strankarskih ljudi pa dokazuje nasprotno.

Za oponente Kacinu je bistven problem stranke odstop od tradicionalnih liberalnih vrednot in umankanje premisleka o lastnem početju. Odnos strankarske večine do njih in zavračanje njihove kritike v imenu nekakšnih višjih ciljev je zanje samo dokaz, da imajo prav, izstop iz stranke pa nujna konsekvenca. Za strankarsko večino pa je prva prioriteta spopad z negativnimi posledicami vladavine aktualne vladne koalicije, v kritiki vodenja stranke in pozivih h Kacinovemu odstopu pa vidijo predvsem neodgovorno igračkanje s stranko. Tudi njim ravnanje nasprotne strani samo dokazuje njihov prav. Pač niso za skupaj.

Je torej LDS s sobotnim kongresom razpadla ali se je notranje utrdila? Pravzaprav oboje. Del stranke, morda številčno ne ravno impresiven, zato pa v javnosti odmeven, LDS zapušča in se pripravlja na ustanovitev nove stranke. A LDS kot stranka ostane in to, kar je ostalo, je gotovo notranje bolj enotna stranka, bolj sorodnih pogledov, z manj notranjih napetosti, bolj usklajena in voljna političnega spopada. Kolikšna bo v prihodnje njena teža v slovenskem političnem prostoru, je še veliko vprašanje. Marsikaj je odvisno od tega, kako se bodo opredelili in delovali državnozborski poslanci, izvoljeni na listi LDS. Zagotovo pa je to neka druga stranka, kot je bila tista, ki smo jo pod imenom LDS poznali še pred kratkim.