Uživalci drog ob kranjski avtobusni postaji povzročajo preglavice

V Zavodu UP zahtevajo ureditev stanja, ki, kot pravijo, krši predpise lokalne skupnosti kot državne zakone.

Objavljeno
05. maj 2014 18.12
Posodobljeno
05. maj 2014 18.29
san*narkomani KR
Ni. Č., Delo.si, STA
Ni. Č., Delo.si, STA
Kranj - Območje kranjske avtobusne postaje je že dolga leta zbirališče narkomanov in alkoholikov. V reševanje te problematike se je sedaj vključil tudi Zavod za upravno poslovanje - Zavod UP, ki zastopa interes najemnice bližnjega lokala Rab bit bar in s tem hkrati tudi širši javni interes.

Kot je na današnji novinarski konferenci v Kranju povedal strokovni vodja Zavoda Jure Trbič, so 7. aprila na kranjsko mestno občino poslali zahtevo po nujni ureditvi stanja, vendar odgovora niso prejeli. Danes pa so komunalni delavci sicer območje, kjer pogosto ležijo prazne steklenice, pločevinke, cigaretni ogorki in celo igle, očistili.

Vsak dan se na parceli ob avtobusni postaji, v bližini lokala in živilske trgovine zbirajo osebe, ki so odvisne od alkohola in prepovedanih drog. Kot navaja Trbič, so pripadniki Lokalne akcijske skupine za preprečevanje zlorabe drog v Mestni občini Kranj leta 2011 pri čiščenju področja kranjske avtobusne postaje in bližnje parcele pobrali kar 11.700 uporabljenih igel.

Pogosto na tem območju prihaja tudi do nasilja in nujnih policijskih intervencij. Stanje pa je še posebej zaskrbljujoče, ker vsak dan prek avtobusne postaje potuje na tisoče potnikov, med katerimi je tudi veliko mladoletnikov, ki se dnevno vozijo v Kranj v šolo.

Zbiranje alkoholikov in narkomanov na območju avtobusne postaje ne povzroča težav le pri opravljanju dejavnosti najemnici lokala, temveč so v Zavodu UP prepričani, da je grobo kršen javni interes. Samo v nekaj dneh je denimo več sto ljudi podpisalo peticijo za ureditev razmer.

V Zavodu UP zahtevajo ureditev stanja, ki, kot pravijo, evidentno krši tako predpise lokalne skupnosti kot državne zakone. Med drugim je kršen kranjski odlok o javnem redu, ki prepoveduje popivanje na javnem mestu, kršena pa je tudi ustava, po kateri ima vsakdo pravico do osebnega dostojanstva in varnosti, opozarja Trbič, ki je prepričan, da je za rešitev težav pristojna občina.

»Vemo, da je težava kompleksna, vendar mora občina začeti koordinirati aktivnosti,« je izpostavil Trbič. Spomnil je, da sta na pobudo najemnice lokala sicer leta 2012 potekala dva sestanka na to temo, na katerem sta sodelovala tudi mestno redarstvo in policijska postaja, vendar pa potem nadaljnjih aktivnosti ni bilo.

»Veliko je odprtih možnosti, kaj bi se dalo storiti, najprej pa se je treba usesti za skupno mizo in se začeti pogovarjati,« predstavnike občine poziva Trbič. Če njihovega odziva ne bo, pa napoveduje legalno in legitimno stopnjevanje pritiskov na nosilce odločanja.