V 240 letih od kovaškega ognjišča do robota

Nieros Metal: Ob jubileju podjetja nov robot za varjenje, ki pomeni preskok v kakovosti izdelkov

Objavljeno
04. oktober 2013 18.07
Mateja Celin, Slovenj Gradec
Mateja Celin, Slovenj Gradec

Slovenj Gradec – V družbi Nieros Metal so ob praznovanju 240-letnice zagnali novo pridobitev - robotsko varilno celico, z uvedbo katere bodo dosegali krajše proizvodne čase, večjo kakovost izdelkov ter višjo dodano vrednost. Družba se je v dolgi zgodovini uveljavila na več kot 40 svetovnih trgih.

V Nierosu Metalu danes izdelujejo šest glavnih skupin izdelkov, med njimi so tekoči trakovi in linije za razrez mesa, higienska, odvodna, pralna in sušilna tehnika za industrijo, oprema za mesnopredelovalno in druge panoge ter polizdelki za proizvajalce strojev v farmacevtski, kemični, papirni in tekstilni industriji. Za obvladovanje tako raznolike proizvodnje so ustanovili razvojno-konstrukcijski oddelek, kjer je zaposlenih 12 strokovnjakov, od tega 10 konstrukterjev, ki oblikujejo in načrtujejo nove izdelke, pojasnjuje direktor Andrej Fajmut. Za razvoj lastnega znanja, ki ga potrjujejo s številnimi inovacijami, so ob jubileju prejeli tudi priznanje GZS.

Investicijam in posodobitvi proizvodnje vsako leto namenjajo precej denarja, lani več kot 800.000 evrov. Kupili so varilnega robota, ki so ga po programiranju in preizkušanju včeraj slovesno predali v uporabo. »Robot bo razbremenil natančno roko in oko mojstrov varilcev pri izdelavi serijskih izdelkov, tako da bodo svoje znanje lahko uporabili pri zahtevnejših, unikatnih izdelkih po naročilu,« pravi Fajmut.

Lani so kar 93 odstotkov vseh izdelkov izvozili, največ v Nemčijo, Avstrijo, Rusijo, ZDA, Belgijo in na Hrvaško, prodajajo pa v 40 držav sveta. »Obetajoči trgi so Rusija, Indija, države Daljnega vzhoda ter Južna in Srednja Amerika«, našteva direktor. 135 zaposlenih je lani ustvarilo 11,1 milijona prometa ter 51.000 evrov dobička, letos pa pričakujejo nekoliko slabše rezultate, predvsem zaradi zmanjšanega povpraševanja na trgu v drugem polletju 2013. Za pet nameravajo tudi zmanjšati število zaposlenih.

Družba Nieros Metal izhaja iz Tovarne kos Slovenj Gradec, nastale leta 1773 iz žebljarne in kovačije grofov Thurnov. Začeli so s tremi repači in štirimi kovaškimi ognjišči ter izdelovali kose in nože za slamoreznice za avstroogrski in evropski trg. V krizi pomanjkanja surovin so se leta 1971 pripojili h Gorenju in izdelovali nerjaveča pomivalna korita in druge izdelke za gospodinjstvo. Sredi sedemdesetih let je tovarna na višku proizvodnje zaposlovala več kot 400 ljudi, kar je bilo tudi posledica odpiranja na nemški trg, za katerega so izdelovali prekucne vozičke in hladilnike za mleko, v proizvodni program pa so vključili tudi nerjavečo opremo za bolnišnice. Leta 1976 so se preimenovali v Fecro in leta 1989 izdelali zadnjo koso.

Leta 1990 je Fecro razpadel na pet podjetij, eno od teh pa je kupil bavarski koncern Nieros. Ko je ta leta 1998 končal v stečaju, so slovenjgraško družbo skupaj z že uveljavljeno blagovno znamko Nieros odkupili domači lastniki. Danes je družba v lasti Savinke Geratič, Matjaža Geratiča, Romana Časa in Jožeta Pavlenča.

»240 let vašega podjetja je velik navdih, pa tudi sporočilo vsem nam, da je mogoče zdržati nemogoče, da se je mogoče prebiti skozi obdobja, ko se zdi, da je vse nemogoče in da je mogoče doseči tisto, kar si ljudje želijo: da imajo neko predvidljivo prihodnost, da lahko svoje delo opravljajo z zadovoljstvom in da so zato tudi primerno nagrajeni,« je zbranim delavcem dejal predsednik Borut Pahor, ki je včeraj v Nierosu delal tudi sam.